Не працює: 6 психологічних теорій, які втратили свою актуальність

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

абстракція фото
Фото: unsplash.com

Фройд би плакав, якби про це дізнався

Не всі психологічні теорії працюють в сучасному світі. Деякі з них вже втратили свою актуальність.

Психологічні теорії, які не працюють: список міфів

Популярність психологічних знань зростає щодня, проте часто можна зустріти у широкому доступі теорії, які так і не були доведені, або ж просто застаріли, пише психологічний портал Meclee . І таких теорій існує як мінімум шість!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

4 типи темпераменту

Теорія про чотири типи темпераменту, певно, одна з найвідоміших з тих, що описують особистість людини. І одна з найдавніших, адже виникла ще за часів Давньої Греції. До ХХ століття теорію про чотири типи темпераменту активно досліджували неврологи, фізіологи та психологи. Але нікому так і не вдалося знайти однозначні докази того, що існує саме чотири яскраво виражені типи темпераменту. Тож, теорію можна вважати застарілою.

Порядок народження впливає на особистість

Існує міф, що первістки — лідери від народження, які готові брати на себе відповідальність, середні діти більш соціальні, а молодші — егоцентричні. Вчений ХІХ-ХХ сторіччя Альфред Адлер першим висунув цю теорію і вона стала аж надто популярною. Правда, дослідження так і не змогли підтвердити її. З'ясувалося, що набагато більший вплив на характер дитини має не порядок народження, а ситуація в родині, зв'язок дитини з батьками та їх емоційна доступність.

Домінантна півкуля мозку

У 60-х роках ХХ століття внаслідок некоректної інтерпретації досліджень процесів, за які відповідають права та ліва півкулі, виникла теорія про домінантну частину мозку. Вважалося, що люди, в яких бере гору права півкуля, більш креативні та емоційні, а "лівопівкульні" — логічно та методично мислять. Та й самі процеси роботи мозку часто приписують тій чи іншій півкулі.

Але насправді все не так. Дійсно, деякі функції мозку латералізовані, але він завжди працює як цілісний механізм.

Трикутник Карпмана

Певно, всі чули про те, що в нездорових стосунках людина може відігравати три ролі — жертва, тиран та рятівник. Ця теорія стала популярна завдяки своїй простоті. Але підтвердження того, що ці ролі існують та впливають на поведінку людей — досі не існує.

5 стадій проживання горя

Досліджуючи реакції людей на звістки про смертельний діагноз, Елізабет Кюблер-Росс сформулювала п'ять етапів переживання горя: заперечення, злість, торги, депресія і прийняття. З часом цю теорію стали переносити на будь-які неприємні події.

Але досі немає доказів тому, що це універсальні стадії для кожної людини. Так само і нема підтверджень тому, що горювання відбувається саме в такому порядку.

Психосексуальний розвиток

Зигмунд Фройд вважав, що причини психологічних проблем слід шукати у пригніченні сексуальних бажань. Але в наш час теорія психосексуального розвитку не тільки не має підтверджень, а й справедливо вважається сексистською. А як інакше, якщо Фройд бачить еталон у чоловічий сексуальності та особистості та вторинність у жіночій?

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про травми дитинства . Психологиня назвала 20 ознак, за якими їх можна виявити.