Що буде з доларом у 2024 році? Економіст дав найбільш реалістичні прогнози

Бізнес та гроші
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Менш як за місяць настане новий рік. Зміни на українців чекають у багатьох сферах, в т.ч. і в економічній, тому багато людей зараз цікавляться, яким буде курс валют у 2024 році. Чого очікувати від долара - розповідаємо у цій статті.

Своїми найбільш реалістичними прогнозами з ТСН поділився відомий український економіст Олег Пензин. І, на його думку, все залежатиме від того, скільки макрофінансової допомоги від ЄС отримає Україна у році прийдешньому.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Так, якщо допомоги буде достатньо, можна буде говорити про планові показники - ті цифри, що закладені у держбюджет на 2024 рік; якщо ж ні, то ризикуємо зіткнутися з друком грошей заради перекриття нагальних потреб та зобов'язань держави перед громадянами.

Питання надзвичайно дискусійне. Тому що на сьогоднішній момент немає підтвердження як мінімум 25 млрд, які ми очікуємо. Якщо не буде макрофінансової допомоги в належній кількості для того, щоб забезпечити соціальні виконання, взяті на себе державою, є єдиний шлях — це друкування грошей.

Ми з вами мали аналогічний приклад у 2022 році, коли держава надрукувала 400 млрд грн для того, щоб перекрити соціальні потреби у зв’язку з відсутністю своєчасного макрофінансування. Що сталося у нас з курсом? З 26 він став до 40,

— каже Олег Пензин.

Що буде з доларом у 2024 році? Економіст дав найбільш реалістичні прогнози - фото №1
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Іншого варіанту, каже експерт, просто не було, адже держава не мала чим платити пенсії. І є ризик, що у наступному році ситуація повториться, зазначає економіст:

Якщо не буде належної допомоги, яку ми заклали в державний бюджет, ми будемо мати падіння курсу. А ми її вже заклали в державний бюджет, незважаючи на те, що вона ще не підтверджена. У якому обсязі, що це буде, як це буде — не знає ніхто. Тому що ніхто не може дати гарантії, скільки в реальній кількості буде макрофіну.

Щоб мати змогу спрогнозувати курс долара на 2024 рік, потрібно пильно стежити за ситуацією з макрофінансовою допомогою. Якщо з нею виникнуть якісь проблеми, то курс може послаблюватися, пояснює експерт.

Якщо макрофін буде надходити, значить буде все добре. Я думаю, що десь приблизно в січні буде все більш-менш спокійно, тому що основні виплати у нас починаються в лютому. І вже в лютому буде зрозуміло. Якщо макрофін буде надходити з проблемами великими, то курс, я думаю, буде послаблюватися,

— відзначив Олег Пензин.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як перевірити долари на справжність. Є 5 найважливіших нюансів, про які має знати кожен, хто має справу з валютою.

Головне фото: 24 Канал