Дратує шум комп'ютера: як позбутися цієї проблеми

Гаджети та авто
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Зображення чоловіка, який розібрав системний блок
Фото: kingston

Правильні дії, якщо шумить системний блок

Систематичний шум від роботи комп'ютера може шалено дратувати слух. Але він також впливає на знос деталей та може погіршувати роботу техніки.

Щоб позбутися шуму з системного блоку необхідно виконати прості дії. Що може викликати шум і як розв'язувати таку проблему, розповідає rbc.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Намагайтеся уникати перевантаження

Шум стає сильнішим при запуску ігор або потужних програм.  Завантаження компонентів підвищує їхню температуру, а це автоматично збільшує швидкість вентилятора, тому виникає додатковий шум. 

Намагайтеся уникати тривалих ігор, якщо ваш комп'ютер сильно нагрівається. Також робіть перерви під час сесій гри.

Системний блок має бути встановлений на рівній поверхні

Пристрій має стояти на рівній поверхні та не рухатися під час роботи, тому що це може призвести до додаткового шуму. Перевірте наявність усіх гумових ніжок.

Відсутність пилу

Якщо шум виник недавно, причина може ховатися у запиленні пристрою.Шар пилу на елементах ПК, що гріються, заважає їх охолодженню - це підвищує загальну температуру всередині корпусу. Вентилятор швидше крутиться і, починає сильніше гудіти.

Не намагайтеся видалити пил самостійно, краще звернутися до професіоналів. Неправильне розбирання та чищення може пошкодити комп'ютер, а також відкриття корпусу призведе до втрати гарантії на гаджет.

Якість складання

Якщо елементи корпусу недостатньо зафіксовані, це призводить до шуму. Тоді обертання вентиляторів і дисків може викликати тряску, що призводить до неприємного звуку.

Що робити: від'єднайте живлення та інші кабелі від комп'ютера, тоді зніміть бічну кришку, відкрутивши два або три гвинти з задньої панелі. Уважно перевірте всередині системного блоку та переконайтеся в наявності необхідного кріплення та чи надійно воно зафіксоване. Якщо відсутні болти, знайдіть їх і встановіть, а потім затягніть ті, які вже встановлені. Лопаті вентиляторів не мають зачіпати будь-які дроти, так як це може викликати стрекотіння від тертя. Закріпіть усі кабелі стяжками.

Змащення вентиляторів

Відсутність мастила або зношування викликає зайвий шум. Спробуйте змастити вентилятори і робіть це раз на рік.

Заміна жорсткого диска

Тріск, клацання або інші звуки можуть свідчити про проблеми з його роботою і віщувати його швидкий вихід з ладу. Позбутися цих звуків можна тільки шляхом заміни жорсткого диска. Найкраще встановити безшумний та швидкий SSD.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, які дії потрібно зробити, якщо завис комп'ютер . У цьому вам допоможуть цікаві комбінації клавіш.