Чи варто дослухатися до маминого "Вимкни комп'ютер, нехай відпочине"? Правильна відповідь здивує будь-кого

Гаджети та авто
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Користувачі навіть не задумуються, яке значення має для комп'ютера часте його вимикання та вмикання. Не так давно ми намагалися не вимикати комп’ютер наприкінці дня , щоб не витрачати багато часу на ввімкнення.

Сучасні ПК завантажуються за лічені секунди, через швидкі процесори і SSD накопичувачі. Чи безпечно щодня вимикати комп'ютер і, чи не завдасть це йому шкоди, розбираємося з itechua .

Основний ключовий аспект, який потрібно враховувати під час вимкнення ПК: безперебійне живлення. Якщо ваш комп’ютер має захист від стрибків напруги або перебоїв в електропостачанні, то періодичне вимкнення та ввімкнення може пошкодити його.

Комп’ютери зношуються з часом, а регулярне вимкнення може прискорити цей процес, але не настільки, щоб ризикнути залишати комп’ютер увімкненим на всю ніч.

Основне відбувається під час увімкнення ПК, адже комп’ютер дуже зношується під час запуску. Цей процес спричинений підвищеним рівнем тертя під час руху частин комп’ютера.

Пусковий струм

Пусковий струм є найчастішою причиною виснаження компонентів. Електронні схеми, що складаються з котушок індуктивності, конденсаторів і трансформаторів, під час запуску споживають величезну кількість струму.

Чим частіше вмикати комп’ютер, то частіше його компоненти зазнають максимального навантаження під час запуску і то більше шансів на їхнє виснаження. Але не варто панікувати і перестати вмикати комп’ютери. Сучасні виробники комп’ютерної техніки роблять пристрої більш стійкими до пускового струму.

Тепер є безліч програмних рішень, для максимального зниження навантаження під час запуску комп’ютера. Важливо стежити за станом свого обладнання і правильно доглядати за ним, тоді проблем зі зношуванням вдасться уникнути.

Навіть електроніка потребує перерви

Постійна робота комп’ютера може негативно позначитися на терміні служби пристрою. Конденсатори, які відіграють роль у регулюванні напруги, мають обмежений життєвий цикл, що часто не перевищує 32 000 годин. Для того, щоб продовжити термін служби свого комп’ютера, час від часу робіть перерву і вимикайте пристрій на кілька годин або на ніч.

Дослідження показують, що комп’ютер, який працює цілодобово, може прослужити менше, ніж той, який вимикають наприкінці робочого дня або переводять у режим сну.

Крім того, вимикаючи  комп’ютер на ніч ви значно заощадите на рахунках за електроенергію.Тож, не забувайте вимикати комп’ютер на ніч, щоб не тільки зберігати свої пристрої , а й економити свій бюджет.