За вхід до Лувра доведеться заплатити більше: музей вперше за довгий час змінює ціни

Відпочинок і подорожі
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Лувр вважається найбільшим музеєм у світі і розташований у самому центрі Парижу. Неможливо побувати у Франції і не скористатися можливістю побувати у розкішному замку. Відвідують музей понад 8 мільйонів людей щорічно.

Музей офіційно заявив, що з 15 січня 2024 року він підіймає оплату за вхідні квитки з 17 до 22 євро. На зменшення відвідуваності вплинула пандемія, до того ж двоє з п'яти відвідувачів проходять безплатно використовуючи пільги, інформує suspilne.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
За вхід до Лувра доведеться заплатити більше: музей вперше за довгий час змінює ціни - фото №1

Основна діяльність музею зосереджена у першу чергу на відвідувачах, а нова ціна квитка буде частиною капітального перегляду діяльності Лувру.

Що сприяло підвищенню ціни квитка

Музей надав дані згідно з якими у 2023 році Лувр відвідували 30 тис. людей за день, а до пандемії відвідуваність була 45 тис. за день. У 2022 році за рік часу відвідуваність становила 7, 2 млн. Найбільшу кількість відвідувань зафіксовано у 2018 році - 10, 2 млн. У 2022 році Лувр на вхідних квитках заробив лише 76,5 млн євро. Але це лише четверта частина його витрат, решту яких компенсували меценати і Міністерство культури.

Безплатний вхід мають 40% відвідувачів, з яких 60% - французи. Тому ціна на вхід зросте на 29%.

Підвищення ціни вхідних квитків збігається з роком проведення у Парижі Олімпійських ігор. Тоді ж очікується здорожчання проїзду у метро і збільшення цін на оренду житла.

За вхід до Лувра доведеться заплатити більше: музей вперше за довгий час змінює ціни - фото №2

Вільний вхід до Лувру мають:

  • діти віком до 18 років;

  • молодь до 25 років, які проживають у країнах Європейського Союзу;

  • вчителі, викладачі історії мистецтва, образотворчого мистецтва, прикладного мистецтва, дизайну та археології;

  • митці та діячі культури;

  • працівники Міністерства культури;

  • члени ICOM та ICOMOS;

  • лектори-гіди з французьких міністерств;

  • журналісти;

  • безробітні;

  • ті, хто отримують мінімальні соцвиплати;

  • відвідувачі з інвалідністю та ті, хто їх супроводжує;

  • вхід також вільний для всіх один раз на місяць у п'ятницю ввечері.

За вхід до Лувра доведеться заплатити більше: музей вперше за довгий час змінює ціни - фото №3

Музей розташований у палаці Лувру, побудованому ще в далекому 12 столітті королем Філіпом-Августом. Музей відкрився 10 серпня 1793 року з виставкою, де було представлено 537 картини і релігійні експонати, конфісковані у церкви. Через проблеми структури будівлі музей був закритий у 1796 році до 1801 року.

Розміри колекції значно поповнилися під час правління Наполеона. Але після поразки під Ватерлоо більша частина експонатів була повернута колишнім власникам. Колекції поповнювалися і під час царювання Людовика XVIII і Карла X, і під час Другої Республіки, з початку його відкриття музей побачив 20 000 нових експонатів.

У 2008 всю колекцію поділили на 8 секцій: Стародавній Єгипет, Стародавній Схід, Стародавні Греція, Етрурія і Рим, Мистецтво ісламу, Скульптури, Предмети мистецтво, Образотворче мистецтво, Графічне мистецтво.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На "побачення" до Лувру поспішають люди з усіх куточків світу. Тут надихаються митці, художники, скульптори та люди,  які цінують і полюбляють мистецтво у всіх його проявах. Раніше ми писали, що Венеція планує ввести плату за вхід . Скільки потрібно буде заплатити, щоб відвідати місто на воді дізнайтеся у нашому матеріалі.