Сергій Танчинець висловився проти ласкавої українізації. Ось як він планує популяризувати українську мову

Новини шоубізнесу
Юлія Кацаєва

Юлія Кацаєва

Заступниця головного редактора

Популярний український музикант, лідер гурту "Без Обмежень", який несподівано опинився в інвалідному кріслі , висловився про мовний конфлікт. Сергій Танчинець зізнався, як ставиться до лагідної українізації та що, на його думку, може допомогти людям переходити на українську мову.

В інтерв'ю для YouTube-проєкту ТСН.ua "Наодинці" Сергій Танчинець зізнався, що раніше вважав, буцімто людей потрібно поступово підводити до того, щоб вони починали говорити українською. Та все ж практика останніх кількох років показує, що навіть у період повномасштабної війни мова країни-агресора продовжує залишатися в інформаційному просторі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

За словами артиста, зараз завдання діячів культури зробити все, щоб люди хотіли відмовлятися від російської мови в повсякденності. Музикант припускає, що цього можна досягти створюючи нові якісні продукти, зокрема музичні проєкти, кінематографічні, літературні та інші.

Я був прихильником лагідної українізації, зараз я є прихильником менш лагідної українізації. У мене немає ні бажання, ні впевненості в тому, що людей потрібно ламати через коліно, навіть зараз. Їм потрібно створювати умови для того, щоб їм було комфортно. Вони повинні хотіти цього.
Ми, як артисти, кінематографи, художники, повинні робити українське модним. Усе українське, мова в тому числі, має бути модним і привабливим. Ми - артисти - маємо робити це модним, стильним, милозвучним. Таким чином ми - артисти - можемо докластися до українізації,

- висловився Сергій Танчинець.

Артист готовий популяризувати українську мову, проте не менш важливим залишається питання того, яких зусиль для цього докладатиме держава. Лідер гурту "Без Обмежень" наголосив, що мають бути створені дієві механізми, щоб стимулювати українців спілкуватися українською.

Що має робити держава? Я не державник, тому не знаю. Якісь механізми мають включатися, особливо після початку повномасштабної війни.
Скажу одне, кого точно не можна чіпати - це військових. Хто точно має право розмовляти будь-якою мовою - це той, хто зі зброєю в руках, ризикуючи здоров'ям і життям, навалює росіянам за те, щоб ми мали можливість тут спокійно жити,

- підкреслив музикант.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше Сергій Танчинець відверто зізнався, чи є у нього кохана людина. Судячи з усього, після розлучення артист не поспішає говорити про особисте життя .