Марія Бурмака встала на захист Христини Соловій та засудила зірок, які створюють пісні на вірші українських класиків

Новини шоубізнесу
2 286
Юлія Кацаєва

Юлія Кацаєва

Заступниця головного редактора

Марія Бурмака
Фото: facebook.com/maria.burmaka

Народна артистка України пригадала, чому раніше україномовних зірок не пускали на радіо та телебачення

Народна артистка України Марія Бурмака встала на захист Христини Соловій, яка втрапила у скандал через мовне питання. Видатна українська співачка пригадала, як україномовних зірок не хотіли брати на ротації по радіо чи телебаченню, оскільки в пріоритеті раніше були саме російські знаменитості.

Так, днями між Христиною Соловій та Машею Єфросиніною розгорілася серйозна суперечка під час запису інтерв’ю. Адже у розмові співачка дорікнула ведучій, що та просувала російську культуру і розмивала кордони з росією . Цікаво, що на свій захист Маша почала говорити, ниібито вона просто виконувала свою роботу, а сам запит на російську культуру йшов через глядачів та слухачів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

З таким твердженням ведучої категорично не погодилася Соловій, яка у публічному просторі категорично відмовлялася мати щось спільне з країною-агресора (за це, до слова, Єфросиніна назвала її аутсайдеркою шоубізу). А на її підтримку стала і народна артистка України Марія Букрмака. У своєму дописі на Facebook cпівачка підтвердила, що тривалий час україномовні пісні вкрай рідко могли потрапити у радіо чи телеефіри, адже раніше запити були спрямовані саме на російський контент.

Протягом 30 років в Україні створювався запит на російську і російськомовну культуру. Такі, як Христина Соловій були в меншості. Таких як я, що витримували цей пресинг 35 років — були одиниці (тому і вважаю, що маю право так говорити). Будемо чесними. Україномовний музичний продукт не хотіли брати на FM та музичні канали. Про мене прямо казали: “ця Бурмака, ця її українська мова”. На музичних каналах кліпи мали бути відзняті в естетиці кліпів російських. Або брали кліпи українських (і у своїй масі російськомовних) артистів, які прагнули працювати й працювали на російську федерацію,
— висловилася Марія Бурмака.

Водночас артистка підкреслила, що багато хто з сучасного українського шоубізнесу намагався “сидіти на двох стільцях”. Проте коли вони почали українізувати свою творчість — почали “експлуатувати” вірші видатних класиків української літератури, навіть не усвідомлюючи досконало усю глибину їх ідей.

Знаєте, в чому є цей когнітивний дисонанс? Бо наші українські класики – це були люди Ідеї. Їхнє життя було подвигом і геройським вчинком. Шевченко, Стус, Розстріляне відродження. Ці поети поклали своє життя служінню Україні. А багато артистів вирішили ці вірші, цю харизму і цей життєвий подвиг зараз просто поюзати. Вірші ж на слуху, не треба писати свої, авторський гонорар Шевченкові теж не треба платити,
— зазначила Марія Бурмака.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, днями й Маша Єфросиніна прокоментувала емоційну суперечку з Христиною Соловій. Ведуча пояснила, чому не стала приховувати цей момент від глядачів.