Коронація, сварки та іменини: 10 королівських подій, про які говорили у 2023 році

Знаменитості
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Раніше ми писали, що британська королівська родина представила традиційні святкові листівки. З цієї нагоди також пропонуємо згадати й про кілька важливих подій з життя королівських родин у 2023 році. 

Рік, що минає, був для королівських родин насиченим як на хороші, так і сумні події. Детальніше про них розповідаємо разом з ТСН.

Коронація короля Чарльза III

6 травня у Вестмінстерському абатстві відбулася коронація сина покійної королеви Єлизавети II та його дружини Камілли. Для монарха написали спеціальну молитву, яку він прочитав під час події - до Чарльза ніхто публічно не молився на коронації. А через два місяці, 6 липня, у короля та королеви відбулася ще одна коронація у Шотландії для тісного сімейного кола.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images
Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Принцеса Євгенія вдруге стала мамою 

30 травня племінниця короля Чарльза III, принцеса Євгенія Йоркська, та її чоловік Джек Бруксбенк стали батьками - у них народився другий син, якого назвали Ернест. Також подружжя виховує сина Августа.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Сарі Йоркській видалили злоякісну пухлину

У вересні під час мамографічного скринінгу у матері принцес Євгенії та Беатріс, Сари Фергюсон, виявили рак молочної залози. Жінці зробили операцію, яка пройшла успішно. Після реабілітації жінка повернулася до свого звичайного життя та роботи.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Майбутня королева Іспанії відсвяткувала повноліття

У жовтні старшій дочці короля Філіпа VI та королеви Летиції, принцесі Астурійській Леонор, виповнилося 18 років. Цього дня іменинниця у присутності своєї родини дала присягу на вірність Конституції на урочистому заході у парламенті Мадрида. Відмітимо, що коли Леонор зійде на трон, то стане першою королевою-регентом своєї країни за останні 150 років.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Данському принцу також виповнилося 18 років

Старший син кронпринца Фредеріка та кронпринцеси Мері, принц Крістіан, відсвяткував повноліття . На відміну від іспанської принцеси Леонор, Крістіан другий у черзі на престол. Батьки влаштували сину гучне свято з купою гостей та рок-концертом у палаці.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Скандали за участю принца Гаррі та Меган Маркл

Ця пара приносить чимало проблем британській королівській родині. Спочатку Гаррі видав книгу мемуарів, в якій розкритикував свою близьку рідню. Реакції від них не послідувало, втім, вони явно засмутилися.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

А навесні подружжя заявило, що папараці влаштували гонитву за їхнім автомобілем у Нью-Йорку, і вони ледь не потрапили в аварію. Принц Гаррі панічно боїться подібного, оскільки його мама Діана загинула за таких обставин.

Також відтепер подружжя не зможе гостювати у своєму Фрогмор-котеджі, який їм подарувала на весілля королева Єлизавета II. А все тому, що принца Гаррі з дружиною остаточно звідти виселили після виходу його книги.

Знайомство герцога та герцогині Сессекських з Тайрою

Під час цьогорічних “Ігор Нескорених” Гаррі та Меган познайомилися з українською спортсменкою та парамедикинею Юлією “Тайрою” Паєвською, яку звільнили з російського полону. За словами жінки, Гаррі був чемним та багато запитував про реабілітацію українських військових.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Ювілей короля Чарльза III

У листопаді монарх відсвяткував своє 75-річчя. Король влаштував банкет у своєму маєтку Гайгроув для тих, хто так само як і він народився 1948 року. Ввечері відбувся ще один банкет - у Букінгемському палаці зібралися медсестри та акушерки у рамках святкування цьогорічного 75-річчя Національної служби охорони здоров’я. Закінчилося святкування приватною сімейною вечерею у Кларенс-гаусі.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Оприлюднені імена “королівських расистів”

Неофіційний біограф принца Гаррі та Меган Маркл, Омід Скобі, випустив книгу “Фінал”. У її нідерландській версії автор розповів, що коли герцогиня Сассекська була ще вагітна сином Арчі, король та його невістка, принцеса Кейт, цікавилися кольором шкіри малюка. Після виходу книги Меган не виступила зі спростуванням та заявою, що не “зливала інформацію” журналісту, а королівська родина традиційно нічого не прокоментувала. Водночас Букінгемський та Кенсінгтонський палаци розглядають варіант судового позову.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Проєкт принцеси Уельської

У листопаді дружина принца Вільяма виступила на симпозіумі , де розповіла про значні успіхи свого проєкту Shaping Us, який пов’язаний з раннім розвитком дітей. Також темі дітей був присвячений і цьогорічний третій різдвяний концерт “Разом на Різдво”, який організувала Кейт.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Свою листівку з Різдвом випустила й королівська родина Сассекських. Поглянути на неї можна у цій статті .

Фото: Getty Images