Актор, поети і письменники: Максим Кривцов, Вікторія Амеліна, Володимир Вакуленко та Василь Кухарський нагороджені посмертно за видатні заслуги

Знаменитості
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Четверо українців, які віддали своє життя у боротьбі за Батьківщину, посмертно отримали нагороди "За заслуги" III ступеня. У списку опинився, зокрема, відомий рівненський поет, фотограф та військовослужбовець Максим Кривцов, якому 22 січня мало б виповнитися 34 роки .

22 січня 2024 року, з нагоди Дня Соборності України, президент Володимир Зеленський присвоїв нагороди військовим та цивільним, які відзначилися у захисті держави й зробили вагомий особистий внесок у розвиток різних сфер суспільного життя. Щоправда, для 4-х українських Героїв та Героїнь ці нагороди були призначені посмертно.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Максим Кривцов

Актор, поети і письменники: Максим Кривцов, Вікторія Амеліна, Володимир Вакуленко та Василь Кухарський нагороджені посмертно за видатні заслуги - фото №1

Так, в указі президента значиться ім'я поета Максима Кривцова , який загинув на передовій 7 січня разом зі своїм рудим котом. Його вірші знає чимало українців, зокрема й завдяки гурту Yurcash, який поклав на музику слова поезій "Панівна висота", "Він в ЗСУ, вона в ТрО" та "Жовтий скотч". Останній трек, до слова, ще й став саундтреком до українського фільму "Наші котики".

Лише торік Максим Кривцов видав свою довгоочікувану збірку поезій "Вірші з бійниці", яку вже після смерті воїна його батьки передали Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному , бо цього дуже хотів сам Герой.

Василь Кухарський

Актор, поети і письменники: Максим Кривцов, Вікторія Амеліна, Володимир Вакуленко та Василь Кухарський нагороджені посмертно за видатні заслуги - фото №2

8 грудня 2023 року, внаслідок тяжких поранень, отриманих на полі бою ще у вересні,  не стало відомого українського актора та військового Василя Кухарського . Він прославився після зйомок у фільмі "Максим Оса: золото Песиголовця". Крім того, кілька років тому актор зіграв головну роль у кліпі "Тримай" Океану Ельзи.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Вікторія Амеліна

Актор, поети і письменники: Максим Кривцов, Вікторія Амеліна, Володимир Вакуленко та Василь Кухарський нагороджені посмертно за видатні заслуги - фото №3

Українська письменниця та громадська діячка, лауреатка премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського, документаторка воєнних злочинів. Була цивільно. Загинула 1 липня 2023 року внаслідок ракетного удару по Краматорську, завданого росією.

Вікторія Амеліна — засновниця Нью-Йоркського Літературного Фестивалю на Донеччині. Свого часу вона підтримала відкритий лист діячів культури, політиків і правозахисників із закликом до світових лідерів виступити на захист ув'язненого в рф-ії українського режисера Олега Сенцова й інших українських політв'язнів. У червні торік її відібрали для письменницької резиденції Harriman у Парижі, де вона мала продовжити свою роботу над книжкою про свідчення злочинів росії.

Після смерті Амеліної редакція популярного італійського літературного журналу "K" віддала данину пам'яті знаменитій українській письменниці,  присвятивши їй один із номерів. У журналі надрукували один із віршів Вікторії під назвою "Історія для повернення".

Володимир Вакуленко

Актор, поети і письменники: Максим Кривцов, Вікторія Амеліна, Володимир Вакуленко та Василь Кухарський нагороджені посмертно за видатні заслуги - фото №4

Відомий український дитячий письменник і поет. Коли саме загинув Володимир Вакуленко точно сказати не можна, адже невдовзі після окупації Харківщини чоловіка викрали та вбили російські військові. Попередньо йдеться про дату між 24 березня та 12 травня 2022 року. Його тіло вдалося знайти лише у вересні 2023-го, в Ізюмі - серед 400 тіл невинно вбитих українців.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як  Netflix "поховав" Павла Вишебабу в бою за Сєвєродонецьк. Сталося це ще восени торік й сам письменник відразу ж відреагував на цю новину, зауваживши, що кінцівка серіалу "Матері війни" виявилася занадто драматичною.