Як змінився "індекс Олів'є" у 2023 році: скільки зараз коштує приготувати 1 кг улюбленого новорічного салату (ЦІНИ)

Їжа
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Олів'є досі вважається одним із найпопулярніших новорічних салатів в Україні. Ми вже розповідали, як можна покращити його смак , замінивши один із головних інгредієнтів, а тепер розповімо, у скільки обійдеться приготування традиційного варіанту у 2023 році.

Напередодні Нового року 2024 фахівці Всеукраїнського сервісу доставки Zakaz.ua  проаналізували ціни на продукти у столичних супермаркетах, і підрахували, скільки в середньому коштуватиме українцям приготувати цей салат вдома. Йдеться про традиційний варіант салату - з вареною ковбасою та горошком.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Загальна вартість продуктів

Як змінився "індекс Олів'є" у 2023 році: скільки зараз коштує приготувати 1 кг улюбленого новорічного салату (ЦІНИ) - фото №1
  • Найдорожчим компонентом салату, як і щороку, є варена ковбаса (середня вартість - 249 грн/кг) та свіжі огірки (близько 99 грн/кг). У порівнянні з 2021 та 2022 роками, їх ціна зросла несуттєво - на 2% та 4%, відповідно.

  • Значно подорожчала цьогоріч картопля - майже втричі. Якщо у грудні торік вона коштувала в середньому 8,50 грн/кг, то зараз ідеться вже про 22 грн/кг.

  • Ціни на горошок теж дивують - вартість баночки зросла за рік на 23%. На сьогодні консервований горошок в середньому обійдеться у 45,5 грн/кг.

  • Яйця цього разу дешевші, ніж торік: за десяток доведеться викласти близько 58 грн (це на 9% менше, ніж у грудні 2022 року).

  • Ціни на майонез теж впали - на 11%. Зараз 300 г соусу жирністю 72% обійдеться у 35 грн, тоді як тогорічна ціна була 40 грн.

  • Цибуля та морква також здешевшали - перша коштує в середньому 15,90 грн/кг, друга - 12,90 грн/кг. Йдеться про зниження вартості на 48% та 41%, відповідно.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як змінилася собівартість приготування салату 

Як змінився "індекс Олів'є" у 2023 році: скільки зараз коштує приготувати 1 кг улюбленого новорічного салату (ЦІНИ) - фото №2

Для визначення "індексу Олів’є" у 2023 році за основу взято класичний рецепт страви з інгредієнтами у розрахунку на загальну вагу 3 кг. До складу салату входять такі компоненти: картопля, морква, яйця, свіжі або мариновані огірки, консервований горошок, варена ковбаса, цибуля, овочі, майонез, сіль, перець.

З'ясувалось, що цього року приготування 3 кг Олів’є українцям обійдеться у 310 грн - проти 304 грн наприкінці грудня торік.

Звідси маємо, що собівартість 1 кг олів’є цього року обійдеться орієнтовно в 104 грн. 

Як змінився "індекс Олів'є" у 2023 році: скільки зараз коштує приготувати 1 кг улюбленого новорічного салату (ЦІНИ) - фото №3

Зазначимо, що вперше за 3 останні роки собівартість салату зросла всього на 2%. Це позитивна динаміка, адже у грудні 2021 року вартість приготування салату зросла на 21%, а у 2022 році - аж на 45%.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також ділилися з вами  секретами, як вибрати м’ясо і не викинути грошей на вітер. Є всього три важливі умови, на які слід звертати увагу при покупці.

У матеріалі використана інфографіка Zakaz.ua