“А як ти хочеш?”: вчимо дитину робити самостійний вибір

Діти
Дарія Кириленко

Дарія Кириленко

Редактор стрічки новин

Не завжди вибір дитини є усвідомленим. Часто вона віддає перевагу тому, на що натякають батьки чи суспільство. Але кожна особистість повинна сама приймати рішення. Раніше ми писали про токсичну поведінку батьків, а тепер розкажемо, як навчити дитину робити самостійний вибір.

Дитячий психолог Дмитро Карпачов розповів, що робити самостійний вибір — це навичка . І її можна розвинути, якщо правильно підійти до цього питання.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Експерт зазначив, що потрібно зробити батькам, аби їхня дитина вміла робити власний вибір. З його слів, є 4 дієві кроки, які допоможуть дитині.

1. Маленькі вибори щодня

Ввечері запропонуйте кілька книжок, з яких дитина може обрати, яку саме читати на ніч. Наступного разу дайте можливість обрати, що купити в магазині — солодощі до чаю або іграшку,

— зазначив Карпачов.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
“А як ти хочеш?”: вчимо дитину робити самостійний вибір - фото №1

Додав, що таким чином потрібно поступово розширювати кількість та перелік виборів для дитини. Згодом можна буде перейти від обмеженої кількості варіантів до повної свободи.

2. Правильні книги

Необхідно читати з дитиною казки, в яких головний герой постає перед вибором. Обговоріть разом, щоб могло би статися, якби герой вчинив би не так, як у казці.

Казки — найпростіший спосіб показати наслідки виборів на доступних і адекватних вікові прикладах,

— зауважив експерт.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
“А як ти хочеш?”: вчимо дитину робити самостійний вибір - фото №2

3. Особистий приклад

Проговорюйте, що зараз ви стоїте перед вибором, і як приймаєте рішення. Наслідування — головний інструмент навчання,

— акцентував психолог.

4. Навчіть приймати складні рішення

Коли дитина навчиться приймати дрібні рішення самостійно, переходьте до складніших. Разом на папері напишіть плюси та мінуси якогось рішення. А потім обговоріть наслідки, подивившися на кількість знаків у двох паралельних табличках.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
“А як ти хочеш?”: вчимо дитину робити самостійний вибір - фото №3

Спробуйте проговорити можливі наслідки в форматі “а що, як ми зробимо так? до чого це може призвести?”. Поясніть, що часто серце та розум підказують нам різні відповіді, і цілком нормально дослухатися до одного, то до іншого,

— резюмував Дмитро Карпачов.

Раніше ми писали, про що люблять говорити підлітки. Психологи назвали основні теми, на які можна довго спілкуватися зі своїми майже дорослими дітьми.

Фото: Pinterest