Стало відомо, чому бабусі люблять своїх онуків більше за дітей

Сімейне життя
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Виховувати дітей - складне завдання. Якщо до своїх дітей бабусі ставлять високі вимоги, то відношення до онуків кардинально відрізняється.  До них більше поблажливе відношення, багато уваги, піклування і терпіння.

Бабусі схильні балувати онуків, приділяти їм більше часу, цікавитися їх життям і вподобаннями. Вчені дослідили прояви бабусиної прихильності емоційною емпатією, інформує ukr.media .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Стало відомо, чому бабусі люблять своїх онуків більше за дітей - фото №1

Нейробіологи і антропологи з Еморійського університету США провели велике дослідження де було опитано 50 бабусь з онуками, вік яких 3-12 років. У ході дослідження виявилася причина більшої любові бабусь до онуків, ніж до дітей.

Для проходження дослідження кандидатам роздали фотографії з зображеннями онуків, батьків і незнайомих людей. Вчені відстежували реакцію мозку за допомогою МРТ. При погляді на світлину онуків бабусі відчували сильні позитивні емоції та емпатію. Нейробіолог Джеймс Ріллінг пояснює це тим, що бабусі прагнуть відчути ті ж емоції, що й онуки. Коли дитина посміхається - їм теж стає радісно, а коли сумує - вони сумують разом з нею.

При  погляді бабусь на світлини їх дорослих дітей проявила активність та частина мозку, яка відповідає за когнітивну емпатію. Тобто зв'язок був, але менш інтенсивний.

"Когнітивна емпатія — це коли людина розумом, а не на емоційному рівні розуміє, що відчуває інша людина і чому. Ймовірно, у маленьких дітей розвинулися риси, які дозволяють маніпулювати мозком не лише матері, а й бабусі. Дорослі не настільки милі, тому на них не може бути такої ж емоційної реакції", — додав Ріллінг.

Відоме уельське прислів'я говорить:

 Ідеальна любов іноді не настає до першого внука.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Бабусям легше любити і проявляти увагу до онуків, хоча до своїх дітей вони виявляли значно менші почуття. Внукам теж важливо, довіряти бабусям свої почуття і переживання, адже бабуся завжди знайде час пожаліти, вислухати, навчити і дати слушну пораду. У бабусь ніколи не закінчується терпіння, співчуття і смаколики.