Це дозволить побудувати здорові стосунки: межі, які потрібно встановити дорослим дітям з батьками

Сімейне життя
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото мама з донькою
Фото: qui.help

Стосунки дорослих дітей з батьками це часто складна тема

Встановити гарні стосунки з батьками, коли ви доросла самодостатня людина, яка відповідає за свої вчинки, буває досить складно. Адже ви вже не дитина, а батьки не завжди це усвідомлюють.

Сімейні стосунки бувають непростими, суперечливими та відповідальними. Але необхідно встановити межі, щоб досягти добробуту, зберегти психологічне здоров’я та уникнути конфліктів, розповідає психолог із терапевтичної практики Еллісон Харт для huffpost.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У дорослому віці встановлювати межі надзвичайно складно, але необхідно. Зазвичай діти, які виросли турбуються, що особисті кордони можуть становити загрозу для стосунків.

Межі описують вашу поведінку, те, що ви будете робити або яким ви будете, коли хтось їх переступить. Межа — це не говорити комусь, що йому потрібно змінитися. Це змінює ваше ставлення до когось або їх поведінку.
каже Еллісон Харт.

Щоб побудувати комфортні та здорові стосунки дорослих дітей з батьками потрібно поставити заборону на деякі теми для обговорення.

Ніяких коментарів, зауважень та порад стосовно тіла

Найчастіше батьки дозволяють собі коментувати та давати поради щодо зовнішності.”Ти маєш товстий вигляд у цій сукні”, “ Потрібно терміново схуднути”, “Ніяких тату”. Коментарі стосовно зовнішності недопустимі навіть для батьків, тому потрібно чітко і ясно розставити всі крапки над “і” і зауважити, що ваше тіло - не тема для обговорення.

Ваші гроші - не тема для розмови

Батьків завжди турбує фінансова стабільність дітей. Але ви не повинні прислухатися до порад як, де, на які потреби та у якій кількості витрачати зароблені вами кошти. Якщо батьки не розуміють натяків, спробуйте сказати наступні речі.

Я розумію, що ти хвилюєшся за моє майбутнє і хочеш для мене найкращого. Мене влаштовує те, як я розпоряджаюся своїми грошима та планами на своє життя. Я не хочу обговорювати це далі. Якщо ваші батьки все одно не відмовляться від цього, ви можете додати: “Я приберу себе від будь-яких подальших небажаних розмов про це”.
радить терапевт співзасновник практики психічного здоров’я та оздоровлення Джор-Ель Карабалло .

Професія - це лише ваш вибір

Надмірний тиск і недоречні поради щодо вибору професії недопустимі та недоречні. Ви самі обираєте своє майбутні, професію і життя, тому ніяких підказок не потребуєте. Батьки стурбовані вашим майбутнім, але рішення приймати будете лише ви, максимум, який ви очікуєте від рідних - це підтримка.

Плітки про членів родини

Поради, допомога при потребі цілком прийнятні, а ото плітки про двоюрідну тітку чи племінників, які не виконали очікувань зовсім недопустимі у вашому оточенні. Ви не можете заборонити батькам пліткувати, але цілком у ваших силах не підтримувати такі розмови.

Якщо батьки не розуміють ваших пояснень, можна тримати у запасі кілька потрібних фраз:

  • “Мені б хотілося, але я не доступний”.

  • "Ні, дякую."

  • “Це не для мене”.

  • “Я не знаю, мені доведеться подумати про це і повернутися до вас”.

  • “Це те, що я можу змусити працювати, і я вже розглядав інші варіанти”.

  • “Я дам вам знати, якщо мені знадобиться допомога в обробці цього”.

Будьте ввічливими, співчутливими, вислуховуйте та відвідуйте частіше своїх найближчих людей, які подарували вам життя. Але варто вчитися розмежовувати особисте і те, що можете довірити батькам.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, які поради допоможуть зміцнити стосунки у сім’ї. Адже іноді важливо вміти вислухати людину.