Офіціантка, яка підкорила Голлівуд. 7 головних фільмів Сандри Буллок

Взагалі-то Сандра Буллок, яка днями виконала останню волю свого покійного нареченого,  могла піти шляхом матері та стати професійною співачкою. Так, мати Садри, німкеня Хельга Мейєр, співала в оперних постановках – і Буллок у дитинстві та юності теж займалася вокалом. Батьки Сандри познайомилися в Німеччині (її батько був уродженцем Алабами) – і Буллок, будучи ще дівчинкою, багато років провела у Нюрнберзі, Зальцбурзі та Відні.

Але Сандра не стала ані співачкою, ані викладачкою німецької мови (вона вільно розмовляє німецькою), а натомість – домоглася статусу однієї з найоплачуваніших і найвідоміших акторок на планеті. Хоча свого часу Буллок довелося заробляти на життя і офіціанткою, і гардеробницею - поки Голлівуд не був остаточно підкорений у 90-х. Сьогодні HOCHU.ua згадує її найяскравіші ролі.

"Швидкість" (1994)

Офіціантка, яка підкорила Голлівуд. 7 головних фільмів Сандри Буллок - фото №1

Після виходу на екрани цього знакового бойовика середини дев'яностих Сандра Буллок прокинулася знаменитою – і це при тому, що головною зіркою фільму все ж таки був Кіану Рівз. Уявіть собі, яку ж чарівність і харизму потрібно мати, щоб запасти в душу глядачеві, граючи при цьому в одних з найбільш напружених і захоплюючих екшн-сценах в історії кінематографа! Справді, у нас, здавалося б, просто не повинно залишатися часу, щоб звертати увагу, скажімо, на шпильку у волоссі героїні Буллок, що мчить у тому самому автобусі, але ми робимо це – і відзначаємо про себе, наскільки ж чудово Сандра виглядає у кадрі.

Нагадаємо, що за сюжетом у згаданий автобус закладено бомбу, яка вибухне, якщо водій зменшить швидкість нижче 50 миль (80 кілометрів) на годину. У громадський транспорт на ходу, вистрибуючи з автомобіля, забирається лос-анджелеський поліцейський Джек (Рівз) – і що він робив би без Енні (Буллок), пасажирки автобуса, яка в якийсь момент опиняється за кермом замість пораненого водія? Дует Рівза і Буллок більш ніж органічний – акторська хімія між ними працює, адреналін глядачів теж явно перевищує норму…

Спочатку роль Енні Портер була написана для виконання афроамериканською актрисою – але Холлі Беррі відмовилася брати участь у таких важких зйомках. Буллок не стала втрачати свій шанс прославитися.

"Поки ти спав" (1995)

Офіціантка, яка підкорила Голлівуд. 7 головних фільмів Сандри Буллок - фото №2

Період дев'яностих та нульових – час розквіту жанру романтичної комедії, цього затишного та тихого кінематографічного куточка, куди можна сховатися від бойовиків, трилерів, фільмів-катастроф та інших блокбастерів. Показово, що в такому куточку, тільки з іншого боку екрану від нас, глядачів, опинилася й Сандра Буллок - після приголомшливого успіху “Швидкості”. Але що ще й дивно, так це те, що Сандра, як виявилося, однаково приголомшливо справляється як з роллю безстрашної дівчини, змушеної стати героїнею (як у “Швидкості”), так і з новим амплуа – дівчини-романтика, якій шалено пасують светри і яка не втомлюється шукати свою любов та своє щастя.

Хоча стоп. У "Поки ти спав" героїня Буллок, робітниця електрички Чикаго Люсі, теж виявляє дива героїзму. Саме завдяки їй чоловік, який упав на рейки, дивом лишається живим. Цього чоловіка Люсі часто бачила у своєму віконці залізничної каси – і навіть мріяла про нього. І ось чоловік її мрії опиняється у комі, а у Люсі тим часом зав'язуються стосунки з його братом…

Ця роль могла дістатись Демі Мур чи Джулії Робертс, але Сандра, як завжди, не ловила гав – і мала рацію. Фільм став однією з найуспішніших романтичних комедій усіх часів, при бюджеті  у 17 мільйонів доларів зібравши касу  у 180 мільйонів.

"Будинок біля озера" (2006)

Офіціантка, яка підкорила Голлівуд. 7 головних фільмів Сандри Буллок - фото №3

Через 12 років після "Швидкості" Сандра та Кіану Рівз знову зустрілися на знімальному майданчику. Можна сказати одне – роки явно пішли на користь дуету! У грі з'явилася легка іронія, яку іноді можна помилково сприйняти за втому від життя або навіть розчарування у деяких його аспектах. Але найголовніше, герої Буллок та Рівза примудряються ставати близькими та рідними людьми, практично не з'являючись разом у кадрі.

Звичайно, що стосується сюжету, то це один із найдивовижніших  фільмів у кар'єрі Сандри. Для початку, перед переглядом забудьте про таку річ, як логіка, а разом з нею і про причинно-наслідковий зв'язок. Просто приймайте як факт те, з чим довелося змиритися героям цієї прекрасної мелодрами, Кейт (Буллок) та Алексу (Рівз). Річ у тім, що вони досить жваво переписуються один з одним, причому один з них живе у 2004-му році, а інший - на два роки пізніше, в 2006-му. Більше того, героїня Буллок живе у тому ж затишному заміському будиночку біля озера, в якому на два роки раніше жив Алекс!

Переписуються вони за допомогою старих добрих паперових листів, дістають їх із ящика своїми руками – в іншому вони ведуть цілком звичайне життя… Сказати, що Буллок у цій картині чудово грає мудру жінку, на яку раптово фантастичним чином обрушилося кохання – не сказати нічого.

"Пропозиція" (2009)

Офіціантка, яка підкорила Голлівуд. 7 головних фільмів Сандри Буллок - фото №4

Так, якщо вже Сандра Буллок знімається в романтичних комедіях, то робить це на такому рівні, що результат виявляється новою віхою в її кар'єрі, а не просто прохідним фільмом, розрахованим на найширшу аудиторію (яка цей фільм у підсумку не помічає)."Пропозиція" - це черговий успіх Буллок і той фільм, який безвідмовно працює у разі, якщо потрібно терміново підняти настрій.

Цього разу Сандра грає класичну стервозну начальницю – редактора одного з провідних видавництв Маргарет, для якої кар'єра понад усе, а особистого життя просто не існує. У неї є вірний асистент на ім'я Ендрю (Райан Рейнольдс), який здуває з Маргарет порошинки, приносить каву і терпить усілякі приниження, не гідні чоловіка. Але раптом ситуація перетворюється на справжній фарс. У Маргарет, канадійки, закінчується термін робочої візи в Штатах - і вона знаходить вихід, пропонуючи Ендрю одружується з нею. Ви коли-небудь бачили Буллок, що стоїть на колінах посеред вулиці і пропонує мужчині руку і серце? Ні? А це – одна з найкращих сцен за участю актриси за всі роки її успіху.

"Невидима сторона" (2009)

Офіціантка, яка підкорила Голлівуд. 7 головних фільмів Сандри Буллок - фото №5

Цей фільм – не те, чим зазвичай є так звана спортивна драма. Ні, "Невидима сторона" - це не просто кіно про якогось самородка, який мало не з пелюшок мріяв про те, щоб стати чемпіоном світу, або про команду, яка перемагає, незважаючи ні на що. Все набагато складніше – та цікавіше.

Так, сюжет стрічки  заснований на реальних подіях і це історія майбутньої зірки американського футболу Майкла Оера. Але як розказано цю історію! Отже, є нікому не потрібний чорний юнак, якого всі називають Великий Майк, бо він під два метри на зріст і досить вгодований – а ще дуже добрий. Його мати – наркоманка, батька він бачив дуже давно, словом, хлопець живе будь-де і практично не вчиться. Так триває доти, доки він дивом не потрапляє до пристойної школи – просто тому, що один із викладачів збирається зробити з нього видатного спортсмена, хоча хлопець зовсім не мріє про таку кар'єру. Незабаром Майклу ще раз щастить - мати великого і дружнього сімейства Лі Енн Туї (Буллок) вирішує, що сім'ї потрібно стати ще більше, і Майкл починає жити в затишному будинку Туї.

У цьому фільмі Сандра Буллок грає по-справжньому добру людину – таку ж добру, як Майкл. Це особлива доброта – спочатку героїня Буллок робить так, як їй велить велике серце, а вже потім починає думати головою. Але справа в тому, що з головою у неї теж все гаразд – і це чудова комбінація. Якби всі люди на планеті хоч трохи були схожі на екранну Лі Енн Туї, ми всі жили б в іншому місці. Мабуть, саме тому за цю роль Буллок нарешті отримала свій “Оскар”.

У реальному житті, до речі, не все вийшло так гарно, як у кіно. У серпні 2023-го, через 14 років після виходу картини, Оер подав до суду на Лі Енн та її  чоловіка – головною претензією спортсмена було те, що він не отримав жодних грошей із прокату фільму, на відміну від них.

"Гравітація" (2013)

Офіціантка, яка підкорила Голлівуд. 7 головних фільмів Сандри Буллок - фото №6

Безумовно, “Гравітація” блискучого мексиканського режисера Альфонсо Курона – один із найкращих фільмів про космос… просто тому, що ця картина – не тільки й не так вже про нього. Цей півторагодинний, аж ніяк не епічний, але винятковий фільм – про беззахисність та силу людини. Ще картина – про наше бажання жити і смирення перед смертю, а ще про те, наскільки мало нам насправді потрібно від нескінченного Всесвіту. І все це дає глядачеві зрозуміти гра Сандри Буллок – яка у цій картині, ймовірно, досягла космічних висот у своїй кар'єрі у всіх сенсах.

За сюжетом, після фатального форс-мажору, живими залишаються лише два члени екіпажу космічного шатла – чарівний і досвідчений астронавт Метт Ковальскі (Джордж Клуні) та новачок Райан Стоун (Буллок). Минає півгодини екранного часу, і героїня Буллок залишається зовсім одна у відкритому космосі – для того, щоб повернутися на Землю, їй потрібно здійснити диво…

Безумовно спостерігати за мімікою Сандри, за всіма рухами брів, м'язів обличчя, очей – окреме задоволення, від якого, щоправда, іноді серце може стискатися до мінімальних розмірів. "Гравітація" - справжній акторський бенефіс Буллок, і за роль Райан Стоун актриса зовсім не дарма знову номінувалася  на "Оскар".

Звісно ж, зйомки були важкими. Але найважчим для Сандри були не стільки фізичні навантаження, скільки відчуття похмурої самотності та ізоляції на майданчику. Вона почала зніматися саме після розлучення зі своїм чоловіком Джессі Джеймсом - що додало в емоційну палітру ролі корисних фарб.

"Непрощенна" (2021)

Офіціантка, яка підкорила Голлівуд. 7 головних фільмів Сандри Буллок - фото №7

Зіграти роль, яка дісталася Буллок у цій чудовій драмі Нори Фіншелдт – мрія будь-якої актриси, яка збирається довести, що здатна багато на що. Але Сандрі вже давно не потрібно нічого і нікому доводити, тому удвічі більше приємно, що вона звалила на себе цей хрест – адже роль і справді не з легких.

Героїня Буллок у "Непрощенній" - жінка на ім'я Рут, яка відсиділа 20 років у в'язниці за вбивство поліцейського. Вона виходить на волю – і життя триває, яким би безпросвітним воно не було. Рут живе в моторошній нічліжці в китайському кварталі Сіетла, її сусіди по кімнаті так і норовлять вкрасти щось із її речей, яких і так мало. Вона намагається знайти роботу – але з її минулим це проблематично. У результаті Рут влаштовується туди, куди прагнуть потрапити небагато охочих - вона обробляє рибу, після чого довго намагається відмити запах у душі, на який у неї в нічліжці відведено всього 10 хвилин. Минають похмурі дні, і ми дізнаємося, що героїня Буллок мала молодшу сестру – яку за час її відсидки удочерили, і Рут необхідно її відшукати.

Вражаюче, що навіть при тому, що Сандра ідеально вжилася у роль розгубленої, наляканої жінки, яка втратила надію, – здається, що її обличчя ще більш сіре, ніж світ навколо – вона все одно світиться внутрішньою силою і світлом, а камера іноді буквально милується її героїнею... Чудова робота пізнього періоду.

Нагадаємо, вже незабаром відбудеться урочисте врученння премії BAFTA-2024. Відомо, що ведучим церемонії стане Десятий "Доктор Хто" Девід Теннант, який нещодавно - спеціально до 60-річчя культового серіалу, ненадовго повернувся до зйомок.

Головне фото: Getty Images