Неперевершена Кейт Бланшетт. Королева, ельфійка та Боб Ділан

Галадріель з "Володаря перснів", на фото - Кейт Бланшетт

Найкращі фільми актриси, які варто побачити хоча б раз

Дочка австралійської матері і техаського батька, Кейт Бланшетт народилася в передмісті Мельбурна і спочатку не мріяла про акторську кар'єру. У свої підліткові роки вона встигла побувати і панком, і готом – і одного разу навіть поголила голову наголо. Кинувши університет, Кейт вирушила подорожувати – і випадково опинилася на знімальному майданчику єгипетського фільму. Повернувшись до Австралії, дівчина нарешті серйозно задумалася про акторство – і не дарма.

Сьогодні Hochu ділиться з вами фільмографією Кейт Бланшетт. Ми зібрали 7 її найкрутіших робіт, достойних захоплення.

"Єлизавета" (1998)

Кейт Бланшетт у фільмі “Єлизавета” в головній ролі, фото
Кадр із фільму “Єлизавета” з Кейт Бланшетт

Взагалі грати монархів - досить невдячна справа. Існує безліч кліше – владний голос, вроджена аристократичність, яка на екрані робиться неприродною, можливо просто поганий характер, який знову-таки виглядає дещо награно.

Але грати королеву 16-го століття ще складніше. Справді, аристократичні замашки тоді тільки зароджувалися і були досить умовними. Але Кейт Бланшетт у ролі англійської королеви Єлизавети знайшла вихід. Її королева – жива, справжня людина. Іноді це просто злякана і здивована молода дівчина. Іноді – жінка, яка згадує про своє призначення та важкий тягар. І чудова робота костюмерів тут зовсім ні до чого. За цю роль Кейт отримала "Золотий глобус" та була номінована на "Оскар".

"Володар кілець: Братство кільця" (2001)

Безглуздо критикувати чи хвалити творіння Пітера Джексона – його кінотрилогія вже стала майже такою ж канонічною, як і сама книга Толкієна. Нас не цікавить, наскільки Елайджа Вуд, чи Ієн Маккеллен, чи Вігго Мортенсен, чи будь-хто інший з акторів, відповідає тому, що довгі десятиліття уявляли собі шанувальники книги. Нас цікавить ельфійська лісова володарка Лоріена Галадріель – у виконанні Кейт Бланшетт.

Її гра і вона сама була точним попаданням у десятку – і саме те, що Джексон запросив Бланшетт, яка недавно зіграла королеву, викликала найменшу кількість нарікань свого часу у толкієністів. Так, такою має бути володаркою ельфів – таємничою, чистою, але при цьому не солодкуватою. І так - Кейт шалено йшли ельфійські вушка.

"Авіатор" (2004)

Фільм Мартіна Скорсезе "Авіатор" триває майже три години - але повірте, його зовсім не нудно дивитися. І заслуга в цьому не лише самого Скорсезе та Леонардо Ді Капріо, котрий зіграв головну роль, а й Кейт Бланшетт. Ді Капріо втілює на екрані образ Говарда Г'юза, ексцентричного мільйонера, кінопродюсера, магната та великого любителя авіації – Бланшетт грає роль Кетрін Хепберн, знаменитої актриси золотої ери Голлівуду та однієї з коханок Г'юза.

Хепберн була особливою жінкою у житті Г’юза – і Бланшетт вдалося зробити так, щоб ми розуміли, чому саме. Розкішна, стильна та сильна жінка – все це зрозуміло. Але є в грі Бланшетт якесь легке божевілля, яке робить її героїню особливо привабливою та бажаною. Г'юз був схиблений на гігієні - героїня Кейт повідомляє, що приймає душ сім разів на день.

А ще Бланшетт чудова в сцені польоту літаком - в її очах і страх, і цікавість, і нескінченне, хлоп'яче задоволення. Але що найчудовіше – Кейт насправді не дуже відповідає тридцятим рокам минулого століття і не надто схожа на кінодіву тих років. І що ж? Вона просто підлаштовує епоху та час під себе. А потім отримує за цю роботу “Оскар”.

"Мене там немає" (2007)

"Мене там немає" Тодда Хейнса - можливо, найкращий музичний байопік в історії жанру. Фільм присвячений багатьом життям Боба Ділана, одного з найбільших авторів пісень в історії. Але це зовсім не прямолінійна історія - Хейнс зайшов настільки далеко, що Ділана (під різними іменами) у різні періоди життя зіграли різні актори. Ділана самого новаторського, шаленого періоду зіграла… Кейт Бланшетт.

І як вона це зробила! Вона не просто ходила в кадрі в темних окулярах та модному костюмчику середини шістдесятих років. Бланшетт передала саму суть Ділана 1966-го року - зверхню, але в той же час чарівну зухвалість інтелектуала, грайливість, нігілізм і навіть ворожість, що зароджується, до власної слави. За цю роль Кейт знову була номінована на “Оскар” - вона явно переграла і Хіта Леджера, і Річарда Гіра, і Крістіана Бейла.

"Загадкова історія Бенджаміна Баттона" (2008)

Цей фільм – одночасно найскладніший і найпростіший у блискучій кар'єрі режисера Девіда Фінчера. Складний, тому що як знає більшість із нас, цей Бенджамін Баттон – це людина, яка народилася дідуганом, а потім все життя тільки молоділа. Але з іншого боку, Фінчер ще ніколи не знімав таких теплих, людяних та просто життєвих історій.

Грим Бреда Пітта, який перетворював його на літню людину – це одна справа. Не зважаючи на зусилля гримерів, Пітт все одно виглядав і поводився, як людина в розквіті сил віку самого актора - так-так. Зовсім інша річ – Кейт Бланшетт. З перших кадрів ми спостерігаємо вмираючу жінку, якій далеко за 80.Складно повірити, що це та сама Кейт, яка за годину з гаком екранного часу з'явиться перед нами квітучою дівчиною в береті. Що ж, грим для "вісімдесятирічної" Бланшетт наносився протягом 4 годин, два тижні поспіль. Справжній акторський подвиг.

"Жасмин" (2013)

Вуді Аллен зняв достатню кількість суто "побутових" фільмів, але не один із них не вийшов настільки реалістичним, як "Жасмин". Кейт грає в цій картині жінку, яка колись вела на Манхеттені веселий спосіб життя дуже забезпеченої дамочки, дружини успішного бізнесмена. Але успішний бізнесмен (його зіграв Алек Болдуін) виявився шахраєм і опинився у в'язниці. Незабаром він повісився, а Жасмин (так звати пані) залишилася буквально без засобів для існування. Їй нічого не залишається, окрім як переїхати жити у Сан-Франциско, до своєї простенької сестри, яка мешкає дуже звичайно і навіть пересічно.

Жасмин намагається стати на ноги, працювати на нормальній роботі та піклуватися про себе сама – але у неї, зі зрозумілих причин, мало що виходить. Героїня Бланшетт - дуже нервова особа, а нерви вона лікує горілкою з мартіні, і після чергового коктейлю стає ще емоційнішою... Іноді ловиш себе на думці, що дивишся не кіно, а реаліті-шоу - настільки щиро виглядають зриви Жасмин і такими природними здаються її спроби виправдатися. Ще одна чудова робота Бланшетт та ще один “Оскар”.

"Не дивіться вгору" (2021)

У цій найбільш сатиричній з усіх сатиричних комедій останнього часу актори, в принципі, знущаються не тільки над людством. Вони ще й знущаються з себе – це робить і Ді Капріо, і Дженніфер Лоуренс, цим займається і Кейт Бланшетт. Наскільки тонко і якою мірою – це вже інше питання.

У цій історії про гігантську комету, що наближається, Кейт грає ведучу популярного телешоу, Брі Еванті - і робить це так, ніби переглянула мільйон подібних шоу і запам'ятала найгірше з побаченого. Але це не найцікавіше.

Найцікавіше починається тоді, коли Брі спокушає героя Ді Капріо, професора астрономії доктора Мінді. Треба бачити і чути, що і як вона розповідає йому в ліжку про себе – і про те, що спала з колишніми президентами, і про знання чотирьох мов, і про кілька картин Клода Моне у своїй надзвичайній колекції. Обреготатись.

Раніше ми також розповідали про 7 найкрутіших ролей Г’ю Джекмана . Цей голлівудський красень прославився завдяки ролі Росомахи у фільмах серії “Люди X”, однак є в його фільмографії і чимало інших чудових робіт, вартих вашої уваги!