Про здоров’я собаки багато кажуть його ясна: як “зчитувати” цю важливу інформацію

Домашні тварини
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Собака з відкритою пащею, фото
Фото: barberpet.com.ua

Ветеринарка радить заглядати в пащу улюбленця 1-2 рази на місяць

Раніше ми писали, як визначити, чи не затовстий ваш песик. Тепер розповімо, як за станом ясен можна визначити, чи має улюбленець проблеми зі здоров’ям.

За словами ветеринарки Лізи Ліппман, дуже важливо слідкувати за кольором ясен улюбленця. Його зміна може бути сигналом про необхідність негайно звернутися до ветеринарної клініки. Так, найпоширенішими причинами зміненого кольору ясен у собак є анемія, втрата крові, проблеми з серцем тощо.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Яким має бути колір ясен

Зазвичай ясна собаки мають пігментований рожевий колір. Він свідчить про нормальний кровообіг та здоров’я.

Аномальними вважають бліді, червоні, білі, сірі, сині або жовті ясна. Особливо критично, якщо до цих відхилень додаються інші симптоми:

  • млявість;

  • слабкість;

  • втрата апетиту;

  • втрата свідомості;

  • роздутий живіт;

  • незвичне дихання;

  • блювота.

Собака з відкритою пащею, фото
Фото: petsstoress.com

Це все є сигналом негайно звернутися до фахівця. Оскільки вчасне виявлення проблеми може допомогти вирішити її без серйозних наслідків.

Профілактика завжди краще

Ветеринарка рекомендує регулярно перевіряти ясна улюбленця. Найкраще робити це один раз або двічі на місяць, коли собака спокійна та відпочиває. Для цього обережно підніміть верхню або нижню губу тварини та погляньте на стан ясен. Навіть у собак з темними або чорними від природи яснами є рожеві цятки, які можуть стати для вас орієнтиром.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про собак, які постійно гавкають на вікно чи двері. Як відучити улюбленця це робити - дізнавайтесь у цій статті .