В які горщики не можна садити монстеру: “королева джунглів” зачахне та вмре

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

пересаджування монстери
Створено за допомогою ШІ / Тонкощі пересаджування

Тонкощі правильного пересаджування

Ми розповідали, які горщики не підходять для фіалок . Тепер ділимось порадами, які допоможуть пересадити таку популярну кімнатну рослину, як монстеру.

Є міф, що вона потребує щорічної пересадки, втім, це зовсім не так. Hochu.ua розповідає, як зрозуміти, що монстеру пора пересаджувати, а також як це зробити правильно.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли потрібно пересаджувати монстеру

Згідно з загальними рекомендаціями, молоду рослину пересаджують щороку до дворічного віку, наступні два роки - через рік. Коли рослина у вашому домі проживе 5 років, починається інший режим пересаджування - не частіше, ніж раз у 3-4 роки. 

Але дотримуватись графіка не завжди достатньо. Слід дивитись на саму рослину, і пересаджувати, тільки якщо ви бачите, що їй справді стало тісто в горщику. Можна обережно дістати рослину і подивитись, в якому стані коренева система, чи є в неї ще місце для заплітання. 

Як обрати горщик для монстери

Ця рослина не любить широкі та великі горщики. При пересаджуванні молодої рослини беріть горщик максимум на 10 сантиметрів більший, за попередній, старої - не більше 20 сантиметрів різниці. Це не та історія, де можна “взяти на виріст” - занадто великий горщик може погубити рослину. 

На дні горщика повинні бути дренажні отвори. Не вірте консультанту в садовому центрі, який розповідає, що в цільний горщик можна просто покласти більше керамзиту - отвори повинні бути, і крапка. Якщо вам так не подобаються горщики з дірками, рослину в горщику можна поставити в красиве декоративне кашпо. Скільки б дренажу ви не поклали на дно, якщо вода звідти не буде нікуди витікати, корені почнуть задихатися і гнити, це погубить рослину.

Який субстрат підійде монстері

Використовуйте готові субстрати або зберіть свій. Орієнтуйтесь на кислотність - для монстери субстрат повинен бути слабокислим (рН 5,5–6,0). Там повинні бути розпушувальні елементи - агроперліт, вермикуліт. Ароїдним рослинам підходять також кора, кокосове волокно, втім, вони потребують спеціальної підготовки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Приділіть увагу монстері - і вона порадує здоровим ростом. Також ми розповідали, у які горщики не варто пересаджувати фікус .