Щоб картопля не стала “паршивою”: як захистити врожай від найбільшого ворога овоча

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

врожай картоплі
Ukr.Media / Для гарногоьврожаю картоплі

Досвідчені овочівники знають, як захистити врожай картоплі

Ми розповідали, які сорти огірків варто посадити у 2024 році. Тепер поговоримо про те, як виростити гарний врожай картоплі і з’їсти її самим до того, як її зжере таке поширене захворювання, як парша.

Окрім колорадського жука, саме цей збудник завдає істотної шкоди бульбам. Несвоєчасне лікування може призвести до втрати врожаю. Разом із порталом “На ПЕНСІЇ” розповідаємо, які є види парші та що зробити для її профілактики.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Види парші

Звичайна парша

Проявляється у вигляді невеликих виразок або округлих плям. Згодом бульба деформується, втрачаючи товарний вигляд та знижуючи врожайність. Сприятливі умови: температура вище 25°C, посуха, лужні ґрунти.

Чорна парша

Виявляється у вигляді чорних цяток та ямчастої плямистості на бульбах. Зараження призводить до загнивання вічок та паростків, значно знижуючи врожайність. Найбільш активна в холодну та дощову весну на важких ґрунтах.

Срібляста парша

Проявляється у вигляді сріблястих плям з металевим відливом. Цятки розростаються, вкриваючи всю поверхню бульби. Зараження істотно знижує схожість та врожайність. Найчастіше вражає картоплю на супіщаних та суглинистих ґрунтах.

Як захистити врожай?

Профілактикою парші є вдала сівозміна. Не варто вирощувати картоплю на одному місці більше 2 років. Гарним рішенням буде посів сидератів. Це бобові (горох, квасоля), хрестоцвіті (гірчиця, редька) та фацелія.

Можна також обирати сорти картоплі, стійкі до парші. Це “Венета”, “Белла Роса”, “Королева Анна”, “Мадейра” тощо.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Використання якісного насіння та профілактичні заходи допоможуть вам виростити здорову картоплю та отримати високий урожай. Також ми розповідали, як виростити вдалу розсаду томатів.