Найдовша ніч року: коли буде у 2023-му і чим вона така особлива для українців

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Нещодавно ми розповідали про історію та традиції Різдва, які зробили цей день казковим. Тепер пропонуємо згадати про явище, яке чекає на українців за кілька днів до свята - найкоротший день і найдовша ніч у 2023 році. Що відомо про день зимового сонцестояння - читайте у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

Зимове сонцестояння виникає в результаті максимального нахилу осі Землі щодо Сонця. Саме від цього дня у Північній півкулі починається астрономічна зима, а у Південній цього дня - день літнього сонцестояння. Про це пише ТСН.

День зимового сонцестояння 2023 в Україні

Найчастіше він припадає на 21 грудня (рідше - 20 або 23 грудня). Якщо наступний рік - високосний, то у тому, що йому передує, зимове сонцестояння відбувається 22 грудня. Таким є 2023 рік, а тому день зимового сонцестояння розпочнеться 22 грудня о 05:27 за Київським часом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чим особливий день зимового сонцестояння

Стародавні слов’яни вважали день, коли Сонце починає приносити більше тепла, перемогою світла над темрявою, літа над зимою. А сам день зимового сонцестояння наші предки вважали днем початку нового року. Тож вночі вони віддавали пошану одному з найважливіших богів у слов’янській міфології - Коляді.

Фото: apostrophe.ua
Фото: apostrophe.ua

Щоб допомогти Сонцю перемогти темряву, наші предки розкладали та запалювали багаття, катали палаючі колеса по вулиці, прикрашали будинки гілками ялинки та випікали обрядовий коровай.

За повір’ями, в день зимового сонцестояння на Землю приходять духи покійних предків. Тому люди співали обрядових пісень та сповнювали день веселощами та розвагами, вважаючи, що так вони привернуть матеріальне благополуччя та добро до своєї родини.

Також цього дня дівчата ворожили на кохання, майбутнє та шлюб. Вважається, що у день зимового сонцестояння варто починати щось нове. А ось сваритися та лаятися цього дня не варто.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Народні прикмети

  • На деревах іній - чекайте великого врожаю наступного року.

  • Ясне небо - до довгої та суворої зими, а похмурий день свідчить про ранній прихід весни.

  • Якщо цього дня буде сильний снігопад - зима буде тривалою та сніжною.

Також раніше ми писали, коли буде Великдень у 2024 році. Буде це “нова” дата чи все по-старому - дізнавайтесь у цій статті .

Фото: unian.net