Як зустрічають Новий рік та Різдво у Великій Британії: що роблять у ці дні британці і які основні елементи свята

Новий рік і Різдво
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Британці люблять відзначати свята дотримуючись традицій. Більше уваги вони приділяють Різдву, яке зустрічають з родиною вдома, а Новий рік проходить у колі друзів на вечірках і у ресторанах.

Редакція Хочу! підготувала огляд традицій, звичок та особливостей столу англійців. Як вони зустрічають свята відповідно до сімейних звичок і чому на Різдво на столі обов'язково має бути індичка.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Як зустрічають Новий рік та Різдво у Великій Британії: що роблять у ці дні британці і які основні елементи свята - фото №1

Традиційно підготовка до свята починається за чотири тижні та має назву Адвент. Цей час для  нагадування про справжнє значення Різдва. Християни дотримуються посту в їжі і духовному житті. Важливе значення для вірян мають свічки Адвента, розташовані по колу у вічнозеленому вінку, що є символом вічності.

Щонеділі запалюється певна свічка, що несе свій символ. Напередодні свята запалюють центральну білу свічку, яка називається «Свічка Ісуса». 12 днів Різдва називаються Святками і починаються 25 грудня.

Як зустрічають Новий рік та Різдво у Великій Британії: що роблять у ці дні британці і які основні елементи свята - фото №2

На Різдво зустрічається вся сім'я. Будинок прикрашають декором, встановлюють ялинку, а на подвір'ї різноманітні фігурки і гірлянди. Над каміном розвішують панчохи, а над входом - вінок з омели.

Різдвяний стіл

Як зустрічають Новий рік та Різдво у Великій Британії: що роблять у ці дні британці і які основні елементи свята - фото №3

Традиційна різдвяна вечеря складається з смаженого гусака або індички, також подають смажену картоплю, брюссельську капусту, сосиски у беконі та журавлинний соус. На десерт подається фруктовий пудинг. Існує традиція, пов’язана з різдвяною індичкою. Той, хто витягне кістку у формі літери Y, тому пощастило і він загадує бажання. Якщо це зробили два члени сім’ї одночасно, вони перетягують кістку, доки та не зламається. Виграє той, хто має більшість.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

New Year - Новий рік

Як зустрічають Новий рік та Різдво у Великій Британії: що роблять у ці дні британці і які основні елементи свята - фото №4

На Новий рік вся країна поринає у святкові заходи: влаштовуються вечірки, запускаються феєрверки, відбувається обмін подарунками. Великі компанії збираються на вулиці, вітають один одного п'ють пунш і шампанське та милуються дивовижними феєрверками. З 1987 року в Лондоні за традицією проводять щорічний Новорічний парад, який вважається наймасштабнішим у всьому світі.

Новорічний стіл

Складається з м’ясної страви та різних закусок: це і коржики, і сири, і канапе. Індичка, м'ясний пиріг. Багато сімей накривають шведський стіл (a buffet) з холодними закусками, бутербродами, солоною випічкою (savouries), солодкими пирогами та печивом.

Традиції

Як зустрічають Новий рік та Різдво у Великій Британії: що роблять у ці дні британці і які основні елементи свята - фото №5

Після бою курантів британці традиційно співають шотландську пісню Auld Lang Syne.

Милуються 20 хвилинним шоу феєрверків після півночі.

Дають новорічні зароки (або New Year’s resolutions). Вони записують різні обіцянки: змінити роботу, заробити конкретну суму, схуднути, вивчити іноземну мову, зайнятися спортом тощо.

У Великобританії першого відвідувача, що ввійшов до дому в новорічний ранок, називають ферстфут (the First Foot). Він приносить удачу на цілий рік і впливатиме на долю мешканців.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Варто зустріти Новий рік у Англії, щоб насолодитися традиціями , відвідати святковий пунш і помилуватися салютами на березі Темзи. Привітна атмосфера і чудовий настрій у ці дні гарантовані усім туристам.