Мені потрібна увага! Як керувати цим бажанням (і життям)

Психологія
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

"Мені потрібна увага!", - здавалося б, нормальна думка. Адже бажання отримувати схвалення та похвалу – природне людське бажання. Однак часте бажання уваги до себе передбачає, що людина не може функціонувати, не отримуючи уваги та схвалення від інших людей. Це може призвести до неприємних наслідків.

Як припинити хотіти уваги: кілька дієвих способів

Бажання уваги до себе з боку друзів, близьких і людей, якими ви захоплюєтеся, цілком нормальне, але постійна потреба уваги шкідлива для здоров'я. Це також може бути ознакою психічного захворювання, пише verywellmind.com .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Бажання уваги до себе: тривожні сигнали

Деякі люди, які шукають уваги, можуть не усвідомлювати, що вони поводяться надто демонстративно. Тривожними сигналами, які говорять про те, що бажання уваги до себе перевищує допустиму норму, може бути:

  1. Імітація безпорадності. Люди, які шукають уваги, можуть симулювати безпорадність у ситуаціях, з якими вони чудово справляються. Симуляція безпорадності дає можливість шукати уваги з боку інших.

  2. Створення конфліктних ситуацій задля того, щоб опинитись у центрі уваги.

  3. Постійний пошук співчуття з боку інших та перебільшення емоцій.

  4. Потреба компліментів. Іноді потреба у компліментах народжується через невпевненість у собі. Однак це нездоровий спосіб упоратися з невпевненістю.

  5. Брехня і прикрашання.

Бажання уваги до себе: причини

Постійну думку "Мені потрібна увага" можуть викликати різні причини. Серед них:

  • невпевненість та низька самооцінка,

  • розлади особистості.

Як припинити хотіти уваги?

Перший крок до того, щоб перестати потребувати уваги, - це визнати, що ваша поведінка просто кричить про те, як вам важливо отримати схвалення та інтерес оточуючих. І почати працювати над впевненістю у собі.

Ось кілька способів здобути впевненість:

  1. Сходіть на терапію. Поговорити з професіоналом — найкращий спосіб упоратися з невпевненістю та зміцнити впевненість у собі. Вони допоможуть вам виявити корінь вашої невпевненості та знайти способи її усунення. Якщо джерелом вашої поведінки, спрямованої на пошук уваги, є результат психічного розладу, психотерапевт також може допомогти вам у цьому.

  2. Ведіть щоденник: якщо ви станете краще усвідомлювати свою поведінку, яка потребує уваги, це багато в чому допоможе вам подолати її. Ведення щоденного журналу може допомогти вам досягти більшої самосвідомості, коли ви відстежуєте свою поведінку. Якщо ви не впевнені, чи є конкретний інцидент поведінкою, яка потребує уваги, ви можете обговорити його зі своїм терапевтом.

  3. Підвищуйте свою самооцінку. Для багатьох людей потреба завжди бути в центрі уваги походить з низької самооцінки. Однак поведінка, спрямована на привернення уваги, не допоможе вам побудувати здорову самооцінку. Використання щоденних позитивних афірмацій і оточення себе людьми, які щиро підтримують, — чудовий початок.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як розпізнати ознаки обману завдяки мові тіла. На брехню зазвичай вказують п'ять ознак.