Відчули тиск і маніпуляцію? Час це зупинити — поради психолога

Психологія
Дарія Кириленко

Дарія Кириленко

Редактор стрічки новин

Кожен потрапляв у ситуацію, де ним хтось намагався керувати. Якщо це було у дитячому або підлітковому віці, то скеровування поведінки чи поради, як не потрапити у халепу — це одне. Якщо ж тиск і маніпуляції ідуть на вас, дорослого, потрібно негайно це зупинити. Раніше ми писали, як керувати своїми емоціями, а тепер розкажемо, як поставити аб’юзера на місце.

Психолог Анастасія Сотніченко розповіла, що не можна допускати порушення власних кордонів. Кожен має право на свою думку, рішення та переконання в будь-якій життєвій ситуації.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо ви бодай раз відчували, що хтось тисне на вас, одразу реагуйте. Ніхто не має права маніпулювати, аби ви відмовились від своєї поведінки або переконань.

Я ще можу уявити якусь примарну користь (і то доволі сумнівну) від подібних дій стосовно підлітків, що ведуть антисоціальний спосіб життя, але коли подібне застосовують стосовно дорослих людей та їх рішень, то це видається мені дещо дивним,

— розповіла Анастасія Сотніченко.

Відчули тиск і маніпуляцію? Час це зупинити — поради психолога - фото №1
Freepik

Додала, що існує 2 форми тиску: прихований та відкритий. У відкритій формі людина не пропонує, а закликає чи вимагає щось. Наприклад, у вас немає часу визначитися у якомусь питанні, і це використовуються, аби ви у стресі зробили так, як комусь потрібно.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У прихованій формі в хід ідуть маніпуляції. Наприклад: “Якщо ти..., то я...” Також людина може ображатися на ваші рішення, говорити, що вам не можна цього робити, або просити не робити щось.

Важливо: якщо ваше рішення кардинально впливає на життя людини, то вам дійсно слід приймати рішення разом, адже й ви не маєте порушувати її кордони (наприклад важливі сімейні питання),

— зауважила психолог.

Зі слів експерта, якщо ви відчули тиск, потрібно відстояти свої кордони. Ви маєте право на власний досвід і своє життя. Якщо на звичайне прохання людина не реагує, потрібно чітко і жорстко зупинити аб’юзера. Дайте йому знати, що ця поведінка — не припустима.

Відчули тиск і маніпуляцію? Час це зупинити — поради психолога - фото №2
Freepik

Що можна сказати у цьому випадку:

  • “Ти зараз мною маніпулюєш, щоб зробив так, як ТИ хочеш”

  • “Ти тиснеш на мене, не даєш обрати мені зважено МОЄ рішення”

  • “Але я не дозволю будь-кому впливати на мене, навіть такій близькій людині як ти”

  • “Я буду визначатись стільки, скільки мені потрібно. Непотрібно мене квапити, дякую”

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Зазвичай це спрацювує, адже люди, що не реагують на лагідні способи, отримують наче холодний дощ на маківку від подібних відповідей, і це дає їм можливість переосмислити свою поведінку,

— резюмувала Катерина Сотніченко.

Відчули тиск і маніпуляцію? Час це зупинити — поради психолога - фото №3
Freepik

Нагадаємо, раніше ми писали, як можна за одягом розпізнати невпевнену в собі жінку. Психолог розповів, що буде одягати людина із низькою самооцінкою.

Головне фото: @wayhomestudio