Кому зараз найтяжче на ринку праці: на які професії в Україні практично немає попиту у 2023 році

Бізнес та гроші
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Влаштуватися на роботу, яка б задовільняла за всіма параметрами буває дуже не просто. Особливо, якщо ваша спеціалізація не має попиту. І поява штучного інтелекту  починає витісняти людей певних  професій з ринку праці.

Зараз ринок праці почав поступово відновлюватися. Та деякі фахівці стикаються з проблемами пошуку роботи за даними  Державного центру зайнятості, інформує progroshi .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Найбільше з труднощами під час працевлаштування стикаються представники таких професій: листоноша, пакувальник, прибиральник службових приміщень, спеціаліст державної служби, юрист, діловод, помічник вихователя, економіст.

Дефіцит кадрів на ринку праці

Кому зараз найтяжче на ринку праці: на які професії в Україні практично немає попиту у 2023 році - фото №1

Наразі кількість вакансій у базі служби зайнятості суттєво перевищує чисельність зареєстрованих безробітних. Але це стосується лише певних професій. Мова йде про лікарів загальної практики та лікарів-терапевтів, електромонтерів, слюсарів та токарів.

Також певні проблеми зараз виникають через зміну структури зареєстрованих безробітних за статтю. Тобто, якщо до початку повномасштабної війни в Україні частка жінок без роботи становила 56%, то зараз вона зросла до 71%. Тому складно укомплектувати вакансії у  професіях де затребувані чоловіки.

Вакансії, яких зараз найбільше

Кому зараз найтяжче на ринку праці: на які професії в Україні практично немає попиту у 2023 році - фото №2
  • Швачка, електромонтер, слюсар, електрогазозварник, пекар.

  • Водій, тракторист, токар, оператор заправних станцій, дорожній робітник, машиніст екскаватора, водій навантажувача, фрезерувальник, оператор верстатів, кранівник.

  • Продавець, кухар, охоронник, офіціант, соціальний робітник, бармен, перукар, молодша медична сестра, поліціянт.

Експертка з ринку праці Валентина Бардадим пояснила, що найкращі місяці для пошуку роботи це березень і квітень, вакансій стає значно більше, а влітку сезон відпусток і затишшя, тому роботу знайти важче.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Щоб отримати роботу, яка буде вас задовольняти, до процесу співбесіди не завадить підготуватися. Але, якщо ви отримали відмову , значить це не робота вашої мрії і варто не зупинятися і продовжувати пошуки.