Велесова ніч, або Хелловін по-українськи: чому це зовсім не страшне свято і як загадати бажання, яке збудеться

Езотерика та астрологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Усі звикли, що в ніч з 31 жовтня на 1 листопада весь світ святкує наймістичніше свято року Хелловін . Однак в Україні здавна існують власні традиції та своєрідний аналог цього популярного свята, яке називається Велесова ніч. Чому ця ніч зовсім не страшна, про традиції та заборони цього свята HOCHU.ua розповідає у цьому матеріалі.

Велесова ніч - що це?

Ще у дохристиянський період, коли українці поклонялися багатьом богам, вважалося, що у ніч проти 1 листопада на землю повертаються духи померлих предків. А оскільки богом, який опікувався волхвами, ясновидцями та усілякими віщунами, які мають доступ до потойбіччя, був Велес, цей нічний період назвали Велесова ніч.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Вважається, що саме Велес навчив людей мирно співіснувати з природою: вирощувати зерно та інші рослини, які можна вживати в їжу, ростити поруч з собою тварин і користуватися їхнім молоком для того, щоб прогодуватися, але не вбивати при цьому худобу тощо. Він був також богом щастя й любові, достатку, краси, таланту й мистецтва. І саме через це Велесова ніч ніколи не була чимось страшним.

Що треба зробити у Велесову ніч - з 31 жовтня на 1 листопада

Велесова ніч, або Хелловін по-українськи: чому це зовсім не страшне свято і як загадати бажання, яке збудеться - фото №1
  • Запаліть вдома якнайбільше свічок, щоби пращури могли вас якомога швидше знайти.

  • На підвіконня покладіть кілька гілочок горобини - вважається, що вона відлякує нечисть і захистить вас та ваш дім від злих сил, які також можуть навідатися в гості.

  • Цього вечора наші предки здавна влаштовували мовчазну вечерю: на стіл ставили усілякі смачні страви та напої, спеціально накриваючи на 1 особу більше, ніж потрібно.

  • Після того як усі поїли, на столі лишається якась зі страв для померлих родичів. Вранці це частування не викидається на смітник, а згодовується птахам чи диким звірам.

  • Головне - цієї ночі не забудьте згадати своїх предків добрим словом і подякувати їм за все!

Обряд для вирішення складних справ, який проводять у Велесову ніч

Перед тим як лягти спати, згадайте одного зі своїх померлих родичів - того, кого добре знали і з ким мали гарні стосунки. Розкажіть цій людині про свою проблему, описавши всі "за" і "проти", якщо не можете прийняти якесь рішення, і попросіть допомогти вирішити цю складну життєву задачу. Після цього просто лягайте спати.

Якщо цей родич вам насниться, значить вас було почуто і він зробить усе, щоб вам допомогти - можете очікувати на вирішення проблем вже у найближчі кілька днів. Якщо ж нічого не відбулося - на жаль, ваше прохання, скоріше всього, не було почуте предками…

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як загадати бажання у Велесову ніч, щоб точно збулося: давній український ритуал 

Велесова ніч, або Хелловін по-українськи: чому це зовсім не страшне свято і як загадати бажання, яке збудеться - фото №2
Фото: freepik

У цей містичний період, коли вікно між двома світами - світом померлих і світом живих - прочиняється, є всі шанси здійснити власне бажання. Найголовніше, щоб цим бажанням не було комусь нашкодити, бо такого роду задум у Велесову ніч завдяки темним силам може легко повернутися проти вас.

Як правильно загадувати бажання:

Раніше своє бажання люди замальовували простими символами на якомусь шматку кори або на листочку і клали собі під подушку, а тепер ви можете спокійно записати бажане на папірчику й так само покласти під подушку, промовляючи при цьому: "Темна ніч, заклинаю тебе на поміч! Велесе, потрудися, загадане мною - з'явися!".

Загалом, як ви вже зрозуміли, Велесова ніч - це не про переодягання у різних монстрів, відьом, чортів та іншу нечисть, а про шанування свого роду. Не забувайте про своє коріння!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

А для тих, хто все-таки більше шанує Хелловін, ми підготували красиві картинки-привітання , які можна відправити своїм друзям та знайомим. Вони просто жахливо красиві - погляньте самі!