Авто - чуже, проблеми - ваші: що робити, якщо подряпали чиюсь машину. На замітку усім водіям

Гаджети та авто
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Часто трапляється ситуація коли при паркуванні автомобіля ви невимушено зачепили чуже авто. Це звичайно неприємно, але таких випадків дуже багато. Оцінити ремонт чи фарбування машини зможе досвідчений майстер, а до тих пір ви маєте знати що робити далі.

Здається, пошкодження дрібні і у машині немає водія, але з іншого боку  - формально це все ж таки ДТП. Як діяти у таких випадках, розповідає auto-tsou .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Перш за все, запам'ятайте, що просто сісти і поїхати з місця пригоди не можна, адже це протизаконно і соромно. Коли вас вирахують, проблем буде набагато більше, ніж вирішувати на місці пригоди.

Авто - чуже, проблеми - ваші: що робити, якщо подряпали чиюсь машину. На замітку усім водіям - фото №1

Дотримуйтеся таких дій

  1. Зупиніться. Лишайтеся на місці до зустрічі з власником автомобіля.

  2. Оцініть величину завданої шкоди. Якщо маєте знайомого рихтувальника - можете зателефонувати за консультацією.

  3. Подумайте чи варто викликати поліцію та звертатися до страхової компанії. Можливо, сума ремонту власнику буде меншою, ніж франшиза вашого поліса.

  4. Зверніть увагу на правильність паркування пошкодженого автомобіля та інші обставини, які можуть зняти з вас частину провини. Це може бути: непомітна перешкода, дитина без нагляду, слизька дорога, яма чи відкритий люк.

Варіанти вирішення:

  • Ви можете запропонувати потерпілому розрахуватися на місці і не звертатися до страхової компанії. Це можливо, якщо збиток незначний.

  • Коли пошкодження значне - негайно повідомте страхову компанію. Працівники якої допоможуть оцінити збиток та надати алгоритм подальших дій.

  • Якщо ви порозумілися з власником пошкодженої автівки - оформлюйте ДТП за європротоколом, а поліцію не викликайте.

  • Якщо ви довго очікуєте, а водія немає - напишіть і залиште під двірниками записку з номером вашого телефону. Сфотографуйте місце події і розташування машин на дорозі, а також місце з проблемою у різних ракурсах. Варто повідомити поліцію, адже формально ви покинете місце ДТП.

  • При нагоді покажіть фото досвідченому майстру з кузовних робіт, для визначення розміру збитків. Адже потім потерпіла сторона може виставити рахунок за особливо складні пошкодження.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Будьте уважні на дорозі і пам'ятайте про звички, які не можна робити за кермом. Якщо ви водій-початківець, то можливо, варто пройти кілька додаткових виїздів з досвідченим інструктором для закріплення навичок водіння.