10 найбільш непридатних для життя місць на планеті

Відпочинок і подорожі
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Люди часто замислюються над тим де вони живуть. Можливо варто переїхати, що жити у кращому кліматі, у комфортніших умовах та з більшими можливостями. Людині властиво шукати краще місце і не задовольнятися меншим.

Існують найнеймовірніші місця на планеті де люди проживають просто у неймовірних умовах. Проте покинути свій дім і переїхати навіть не виникає думки, постійний дощ, лютий мороз чи щоденні торнадо не заважають насолоджуватися життям. Саме про такі дивні місця у світі, розповідає tutkatamka.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Найвище місце – Ла-Рінконада, Перу

У Перу, недалеко від кордону з Болівією, знаходиться місто Ла-Рінконада. Це найвисокогірніше поселення у світі. Місто розташоване на висоті понад 5 тис. Умови життя тут далекі від комфортних. Хоча місце не пристосоване до проживання в Ла-Рінконада живуть близько 50 тис. осіб. Місто Ла-Рінконада знаходиться в Андах на висоті 5130 метрів над рівнем моря.  У найтепліші місяці денна температура в Ла-Рінконада рідко перевищує +10 градусів, а взимку опускається до мінус 10-15 градусів морозу.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №1

У місто можна дістатися вузькою стежкою, а шлях від найближчого населеного пункту до Ла-Рінконада може зайняти кілька днів. Тут немає водопроводу і каналізації, тому санітарія в місті далека від норми. Тут також відсутня пошта і поліційна дільниця, а з усіх атрибутів цивілізації в місті є тільки електрика.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №2

З того часу як в околицях містечка були виявлені запаси дорогоцінного металу, тисячі людей готові миритися з жахливими умовами життя заради гарного заробітку. Людей манить можливість віднайти золото.

Найхолодніше місце – Оймякон, Якутія

Вважається  місцевістю з самим екстремальним кліматом.  Вражає температурними показниками, які вже в жовтні відповідають -30°C, в січні тут трапляються всі -50°C, зате квітневі -25°C вже здаються весняними подихами. Потім настає літо - спекотне і коротке. Овочі та фрукти тут не вирощують., але багато риби і м'яса.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №3

Більшість туалетів розташовані на вулиці, оскільки замерзла земля не дозволяє будувати водопровід в будинках. Місто обігрівається вугільною станцією. Автомобілі можна залишати лише в теплих гаражах, в іншому випадку вони замерзнуть і більше не заведуться.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №4

Найсухіше місце – пустеля Атакама, Чилі

Атакама, розташована на території Чилі – найсухіша і холодна пустеля в світі. Деякі кліматичні станції в цьому регіоні ніколи не відзначали появу дощу. Найсухіша частина Атакама – Місячна долина, названа так завдяки рельєфу, який нагадує кадри, зроблені на поверхні Місяця. Ще одна особливість Атакама – це одне з місць на земній кулі, де понад 300 днів в році абсолютно чисте небо.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №5

Люди розташовуються в прибережній зоні, де пустеля межує з Тихим океаном, в оазисах уздовж річки Лоа і шахтарських селищах. Умови проживання в пустелі Атакама дуже важкі. Тут мешкає близько 1 млн осіб. Корінні мешканці пустелі Атакама – індіанці з племені атакаменьос. Їхні нащадки живуть тут і досі, вирощуючи різні сільськогосподарські культури і займаючись розведенням лам та альпака.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №6

Найпівнічніше місце – Алерт, Канада

Алерт, розташований на острові Елсмір, є самим північним поселенням на Землі, де постійно проживають люди. Тут майже пів року панує полярна ніч, взимку температура опускається до мінус 50, а до Північного полюса нашої планети всього 837 кілометрів.  Всього ж в різний час року в цьому арктичному селищі проживають від 60 до 100 осіб. У цьому поселенні розташована найпівнічніша у світі метеостанція, де постійно живуть наукові співробітники, вона була заснована в 1950 році.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №7

Життя в Алерті — це суворе випробування, тому військові і вчені працюють тут виключно вахтовим методом, постійного населення тут немає. Попри суворий клімат на Елсмірі  є поселення Гріс-Фіорд, в якому мешкають корінні народи Арктики — інуїти.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №8

Найвіддаленіше місце – Трістан-да-Кунья, Британська територія

Трістан-да-Кунья (Tristan da Cunha) – найвіддаленіший населений острів у світі. Він названий на честь свого першовідкривача – португальського дослідника Трістана та Кунья. Найближча цивілізація знаходиться за тисячі кілометрів. Зараз населення острова становить близько 250 осіб, на острові є всього 9 прізвищ.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №9

На острові склалася унікальна соціально-економічна структура. Тут усі сім’ї проживають на фермах, а вся земля знаходиться в колективній власності. Стороннім забороняється купувати землю або селитися на острові. Дістатися можна лише морем. Клімат острова вологий океанічний. Температура повітря в головному поселенні ніколи не опускається нижче 0 градусів, і не піднімається вище 25 градусів за Цельсієм.

 Тут є школа, невелика лікарня, пошта, продуктова крамниця, радіостанція, кафе, басейн, магазин відеопродукції, 2 церкви і поліційний відділок. І в ньому працює лише одна людина.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №10

Ізольоване місто – Іттоккортоорміут, Гренландія

Ітоккортоормійт, віддалене поселення, яке часто називають «краєм світу». Це невелике село з населенням 350 осіб розташоване на східному узбережжі Гренландії. Найбільші на планеті айсберги можна зустріти лише тут.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №11

У царстві льоду та снігу, на березі фіорду причаїлося маленьке мальовниче гостинне рибальське містечко де проживає 5 тис. осіб, які займаються виловом риби, полюють на ведмедів та радо зустрічають туристів. З 2004 року фіорд Ілуліссат охороняється ЮНЕСКО як природний об'єкт Всесвітнього значення.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №12

Столиця торнадо – Мур, США

Місто Мур в Оклахомі відоме потійними торнадо, які тут часто бувають.  За останні 20 років місто 10 разів зазнало пошкоджень від стихійного лиха. Торнадо 1999 року отримал о максимально можливу оцінку – F5 за шкалою Фудзіти – і вважається найсильнішим ураганом в історії.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №13

Всупереч важким погодним умовам тут проживає понад 50 осіб. Головне, що навчають у школі - правильно поводитися під час торнадо.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №14

Найспекотніше місце – Даллол, Ефіопія

Сьогодні це місто-привид, а ще у 60-х роках минулого століття воно було центром гірськорудної промисловості. З 1960 по 1966 рр. була зафіксована рекордна середня річна температура — 34,4°C. Це найбільш важкодоступне спекотне місце у світі, тут немає доріг, а спілкування з поселенням здійснюється через  караванні шляхи , призначені для збору і доставлення солі.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №15

Тут на 48 метрів нижче рівня моря є найдивовижніший і найнезвичайніший вулкан у світі під назвою Даллол. Мало того, що має він досить химерну форму (жерло оточують пагорби, підносячись на 50-60 метрів над рівнинами з солі), так ще й колірна гамма просто незвична.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №16

Місто у вогні – Сентрейлія, США

У 1962 році в місті Сентрейлія (Пенсильванія, США) вибухнула підземна пожежа. Вона продовжує тривати ще досі, тому населення міста стрімко скорочується. Вугілля під землею ще вистачить на 250 років такої пожежі.

Зараз у місті живе всього 7 людей, які є служителями  Церкви Святої Діви Марії і суботами проводить служби. Місто практично зруйноване і заростає чагарниками.

Наймокріше місце – Черпапунджі, Індія

Дощ тут йде буквально щодня, в середньому протягом року у місті випадає близько 12 тис. мм опадів. Постійно у місті проживає близько 10 тис. осіб, щоденні прогулянки вулицею із парасолькою чи у дощовику стали для них звичним явищем. На території міста розташований великий цементний завод, а на його околицях знаходиться кілька промислових центрів з видобутку кам'яного вугілля та вапняку.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №17

Місцеві жителі давно навчилися пристосовуватися до таких непростих умов. Тут у важкодоступних районах, де дороги після зливи перетворюються на річки, вони будують живі мости. Такі мости вони формують із коріння дерев, живі мости давно є одним із головних символів Черапунджі.

10 найбільш непридатних для життя місць на планеті - фото №18
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Знаходяться справжні поціновувачі природи і усамітнення, які готові переїхати у такі місця на постійне проживання.  Нагадуємо, ми писали про місця, які можуть скоро зникнути назавжди . Тому поспішайте, щоб встигнути побачити таку красу.