Арабіка та робуста: в чому насправді різниця та як обрати “свою” каву

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, як смачно заварити ранкову каву навіть у чашці. Тепер ділимось порадами щодо вибору зерна для ароматного напою.

Краще купувати саме зерно, і молоти вже вдома, безпосередньо перед приготуванням. Так напій буде не лише аромтанішим, але й ви по вигляду зерен зможете зрозуміти, купуєте якісну каву чи “зсипки”, які не продалися раніше і які нечесний виробник просто перепакував.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Найпопулярнішими серед споживачів є два види кави: арабіка та робуста. Є ще ліберика, але про її існування взагалі мало хто знає - цей сорт не культивують та не вирощують. В зернах цієї кави міститься така концентрація кофеїну, що пити напій з неї просто небезпечно.

Чим відрізняються сорти

Отже, арабіка та робуста. Їх можна відрізнити навіть на вигляд: зерна арабіки рівні, довгасті та великі, робусти ж зазвичай округлі й дрібніші.

Арабіка дорожча, адже її складніше вирощувати - вона росте вище. Ця кава має насичений смак із легкою кислинкою. Робуста ж росте нижче над рівнем моря, ніж арабіка. Саме тому її на ринку більше і вона дешевша.

Деталі обсмажування

Якщо ви купуєте зерно, а не мелену каву, можете оцінити й ступінь обсмажування. Вважається, що з арабіки виходить кислий напій, а з робусти — гіркий. Але це не так однозначно: звісно, арабіка кисліша, але кава — це ягода, їй природою закладено мати солодкі та кислі смакові нюанси. Робуста справді має меншу кислотність, але якщо ваш напій повністю гіркий, без відтінків смаку — це означає, що зерна спалили під час обсмажування або вже безпосередньо під час приготування.

Купаж

Каву зазвичай продають чистого сорту, або бленд, або, як його ще називають, купаж. Зазвичай чим більше у суміші арабіки, тим вона дорожча.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо кава гарна, на упаковці буде маркування сорту або сортів, відсоткова різниця між ними, якщо їх декілька, а також дата обсмажування кави. Найсмачніша кава - та, яка була посмажена не більше 4-5 місяців до заварювання. Також ми розповідали, що можна додати в каву, щоб приглушити гірчинку в смаку .