Чим відрізняється Матіас від оселедця: мало хто знає, що краще обирати у магазині

Їжа
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Ми впевнені, що бодай раз ви обов’язково чули про цей європейський делікатес. Багато хто плутає його зі звичайним оселедцем, який продається під кришкою - і дуже даремно! У цій статті розповімо, у чому принципова різниця між оселедцем та Hollandse nieuwe або ж Hollandse maatjes, значно відоміший в Україні як оселедець Матіас.

Що являє собою оселедець Матіас і чому він так називається

Чим відрізняється Матіас від оселедця: мало хто знає, що краще обирати у магазині - фото №1

Така риба - традиційна й дуже популярна страва у багатьох країнах Європи, зокрема у Нідерландах, Бельгії, Данії та Франції. У перекладі Hollandse nieuwe - це голландський молодий оселедець. Вже із самої назви стає зрозуміло, що йдеться про молоду, а отже, значно смачнішу та ніжнішу рибу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як передає  zav-club.com, оселедець Матіас (Matjes) — це витримана у розсолі молода риба, яка ще не досягла статевої зрілості. Саме це надає м'ясу особливої м'якості та ніжності смаку. Для приготування цього делікатесу використовується оселедець, виловлений у Північному морі біля Данії чи Норвегії у певний період - до початку нересту. Йдеться про короткий проміжок часу у приблизно 1,5 місяця - від кінця травня до середини липня.

Завдяки цьому Матіас має відносно високий вміст жиру (більш як 16%), а ікра та молока у них ще не сформовані. Така рибка буквально тане у роті, а низький вміст солі, що додається у процесі приготування, надає продукту особливо ніжного смаку. Крім того, під час приготування з Матіаса видаляються усі кісточки, що робить цю рибу особливо смачною та бажаною на столі.

У чому різниця між оселедцем Матіас та звичайним

Головна різниця полягає у тому, що Матіас маринується в особливій спосіб. Спеціальний розсіл, у який додається багато всіляких спецій, зате мало солі, гарантує збереження ніжного смаку та ніжності. А от звичайний оселедець зазвичай маринують в оцті, що робить його смак досить спецефічним і не таким м'яким.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як вибрати найсмачніший оселедець та легко відрізнити “хлопчика” від “дівчинки”. А ще - кого з них все-таки краще купувати.

Головне фото: freepik.com