Шлюби заради дітей чи розлучення заради майбутнього: вирішуємо ділемму разом з психологом та адвокатами

Сімейне життя
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Чи потрібно зберігати шлюб заради дітей? Це питання мучить багато пар, які знаходяться на межі розлучення. Розлучення саме по собі стрес, а для пар з дітьми рівень стресу може зрости ще вище, коли настане час визначати опіку над дітьми та аліменти в суді. Чи варто жити у шлюбі заради дітей чи ні — вирішувати вам, але редакція ХОЧУ вирішила навести аргументи, які допоможуть визначитись.

Чи варто зберігати шлюб заради дітей: намагаємося дозволити дилему разом

Хоча розлучення негативно позначається на батьках, воно також може позначитися на дітях. Багато батьків нехтують керуванням своїми емоціями заради захисту своїх дітей від конфліктів, стресу та потрясінь, пов'язаних із розлученням. Хоча дітям може бути важко усвідомити, що шлюб їхніх батьків розірваний, це може бути менш руйнівним, ніж альтернативний варіант, вважають адвокати МакКінлі Ірвін .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Хоча перспектива залишитися разом "заради дітей" може здатися правильною, іноді вона може завдати більше шкоди, ніж користі. Перш ніж батьки вирішать пожертвувати своїм сімейним задоволенням заради своїх дітей, варто зробити паузу і подумати, як це рішення може вплинути на їхню родину загалом.

— кажуть вони.

Адвокати назвали п'ять причин не залишатися у шлюбі заради дітей.

Шлюби заради дітей чи розлучення заради майбутнього: вирішуємо ділемму разом з психологом та адвокатами - фото №1

Діти моделюють батьківську поведінку

Усі батьки хочуть бути добрим прикладом для своїх дітей. Діти не тільки вразливі, а й схильні наслідувати поведінку дорослих, особливо дорослих, яких вони поважають і якими захоплюються.

Матері чи батьку, які свідомо вирішують залишитися в токсичному чи нездоровому шлюбі, може не подобатися, як це рішення вплине на їхніх дітей у довгостроковій перспективі. Хоча зараз ви, можливо, захищаєте їх від болю розлучення, ви також можете моделювати нездорову поведінку, яку ваша дитина проявить у майбутньому.

Відкладення неминучого може негативно вплинути на вашу родину

Якщо залишити це поза увагою, образа може накопичуватися з часом. Також є можливість, що ваші діти вловлять ці негативні почуття. Це може призвести до того, що дитина відчуватиме замішання, самотність, відстороненість і навіть почуття провини.

Діти знають, коли щось не так

Діти все розуміють. Дитині може не вистачати конкретного розуміння аргументів дорослих, але вона все одно може вловити напругу, навіть коли батьки намагаються приховати конфлікт.

Дитяча інтуїція має величезну силу. Дослідження показують, що діти вже у віці шести місяців можуть визначити, коли їхні батьки перебувають у стресі.

Шлюби заради дітей чи розлучення заради майбутнього: вирішуємо ділемму разом з психологом та адвокатами - фото №2

Дитина заслуговує на правду

Непрямий біль розлучення, ймовірно, не зрівняється з багаторічним болем від натягнутих стосунків з батьком, який вдався до обману. Крім того, як уже відомо більшості батьків, діти мають талант чіплятися до дорослих, поки не отримають відповіді, які їм потрібні.

Прикрашання може бути хорошим способом захистити дітей доти, доки вони не стануть достатньо розвиненими, щоб зіткнутися з певними реаліями. Тим не менш, будуть часи, коли милосердне дати дітям те, що вони заслуговують: правду.

Ваша дитина може взяти на себе завдання поновити шлюб.

Батьки, які вирішують залишитися у шлюбі заради своїх дітей, можуть несвідомо обтяжувати дітей виною, звинуваченням чи відповідальністю за відновлення сім'ї.

На відміну від дорослих, діти, які обтяжують себе відновленням батьківського кохання, не усвідомлюють, що їхні добрі наміри зазнають невдачі (не з вини). Це може призвести до того, що ваша дитина зазнає розчарування та горя, коли вона не зможе врятувати своїх батьків від нездорового шлюбу.

Чи зберігати шлюб заради дітей: думка психолога

Багато батьків вважають, що розлучення завдасть непоправної шкоди їхнім дітям. Деякі батьки настільки стурбовані цим, що залишаються у нещасливих, конфліктних чи навіть жорстоких шлюбах. Що кажуть дослідження? Чи завжди залишатися разом заради дітей? На це питання у своїй колонці для psychologytoday.com відповіла психолог Донна Меттьюз .

Діти найкраще почуваються в дружніх, щасливих сім'ях, де є обидва батьки, які люблять їх і кохають один одного. Однак іноді, за всього бажання, батьки не можуть досягти цього з іншим батьком своїх дітей. Дослідження показують, що в таких ситуаціях, якщо розлучення правильно організоване, воно може стати найздоровішим варіантом для дітей,

— каже вона.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми назвали шість ознак швидкого розлучення , які не варто ігнорувати. З таких стосунків треба бігти без огляду.