Що робити, якщо бабуся занадто сильно втручається у виховання дитини? 3 ситуації, на які точно потрібно реагувати

Сімейне життя
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Бабусі зазвичай дуже люблять своїх онуків і є речі, які дитині можуть дати тільки вони . Однак буває, що втручання вашої мами або мами чоловіка у процес виховання дітей занадто помітний і це починає дратувати. Що робити у такому випадку, щоб не образити й не відштовхнути її, але розставити все по своїх місцях - розповідаємо далі.

Часом старші родичі намагаються застосовувати різні установки та правила зі свого дитинства. І коли йдеться про речі, на які у вас кардинально інший погляд, може виникнути конфлікт. Зважаючи на те, що саме робить "не так" бабуся, Ukr.Media розповідає , як діяти.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

► "Не можна? А я дозволяю…"

Одна з ситуацій, які зустрічаються найчастіше - надмірна м'якість у вихованні дитини. Буває так, що батьки щось не дозволять, приходить добра бабця і онуки відразу біжать до неї жалітися, а вона й не проти дозволити, бо як же це так - не дозволяти дитини щось умовно "безневинне"?..

У такій ситуації варто почати з розмови тет-а-тет. Поясніть, чому саме ви не дозволяєте малюку щось зробити і як вплине її дозвіл на те, як дитина сприйматиме дорослих: мовляв, якщо відмовив хтось один, це все одно можна зробити, бо інший дорослий це дозволить, якщо гарно попросити. Якщо ця розмова та пояснення не допоможуть, дайте чіткі інструкції як діяти у тій чи іншій ситуації. А якщо і з цим не вийде, на жаль, доведеться обмежити час перебування бабусі з онуками сам на сам.

Що робити, якщо бабуся занадто сильно втручається у виховання дитини? 3 ситуації, на які точно потрібно реагувати - фото №1
freepik

► Замість мами

В цьому випадку йдеться про ситуації, коли бабуся об'єктивно бере на себе забагато. Якщо ваша мама чи мама вашого чоловіка звикла робити все сама і роздавати вказівки, постійно нагадуючи вам з чоловіком, що ви ще занадто молоді і нічого не тямите у вихованні дітей, а вона-то знає краще - це теж проблема.

Оскільки людину у такому віці практично нереально "переховати", вихід тільки один: з'їхати і жити окремо зі своїм чоловіком та дітьми. Для цього, звісно, потрібно мати й гарний стабільний заробіток, і достатньо часу на дитину, але інакше виправити ситуацію буде вкрай складно. Зате у такому випадку маніпулювати вами й вашою дитиною буде набагато складніше і ви зможете будувати свою власну міцну сім'ю й виховувати дитину, як вважаєте за потрібне.

► "Та без мене ви б нічого не мали!"

Тут ідеться про ситуації, коли з вуст бабусі лунає фраза: "Це все моє!" / "Я це все сама зробила, а ви такі невдячні!" і так далі. Коли це чуєте ви - це одне, а коли бабуся вносить це у вуха ще й вашій дитині, то цим самим підриває ваш авторитет, як батьків, у її очах. Вихід тут тільки один: спробувати мінімізувати контакти з цією токсичною людиною й з'їхати "на власний хліб", щоб не слухати це постійно і не нервувати зайвий раз.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, чому бабусі люблять онуків більше за дітей . Цей феномен настільки поширений, що його вже дослідили вчені - і вони мають відповідь!

Головне фото: freepik