Разом назавжди, на трохи чи посмертно? Ви здивуєтесь, які види шлюбу існують!

Сімейне життя
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

З дитинства дівчатка мріють зустріти особливу людину і бути разом на все життя. Але одне прізвище не гарантує перебування з людиною назавжди, адже багато причин можуть призвести до розлучень. Існує багато видів шлюбів, про які більшість навіть не здогадувалися.

В Європі інститут шлюбу, побудованого на коханні, з’явився у 16-му столітті, а популярності набув тільки 200 років потому. Які незвичайні види шлюбу існують, розповідає life.pravda.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Разом назавжди, на трохи чи посмертно? Ви здивуєтесь, які види шлюбу існують! - фото №1

Раніше шлюби укладали з певною метою: для збереження статків, зміцнення зв'язків між родинами, кар'єрного зростання, політичних причин, для продовження роду та виживання. Почуття та кохання до уваги не бралися і ролі не грали.

У наш час чоловіки та жінки практично зрівнялися у своїх правах і можуть вільно обирати партнера і будувати стосунки, які влаштовують обидві сторони. Проте і зараз існують різновиди шлюбів, які можуть шокувати і здивувати.

Посмертний шлюб 

Шлюб, який укладається з вже померлою людиною. Першою жінкою, яка вступила в шлюб з недавно померлим чоловіком, стала француженка Ірен Жодарт. Сталося це у 1950 році після трагічної загибелі нареченого.Незабаром французький парламент узаконив цю форму відносин. Однак дозвіл на шлюб щоразу розглядає  Президент Республіки. Під час процедури живий наречений зазвичай стоїть поряд з фотографією покійного.

Разом назавжди, на трохи чи посмертно? Ви здивуєтесь, які види шлюбу існують! - фото №2

Гостьовий шлюб

Інакше називається шлюбом на відстані. Відносини офіційні, але не зв'язані спільним господарством і спільним проживанням. Так партнери можуть проживати в іншому житлі, місті та, навіть країні. Причинами можуть бути зовнішні обставини. Концепція відносин без спільного побуту стає все більш привабливою.

Адже в сучасному господарстві чоловіча фізична сила і жіноче вміння вести побут стають менш суттєвими. Наприклад, Моніка Белуччі та Венсан Кассель прожили в гостьовому шлюбі близько 18 років. Така форма, на думку психологів найкраще підходить для пар у віці, у яких виросли діти і люди прагнуть насолодитися життям повною мірою.

Разом назавжди, на трохи чи посмертно? Ви здивуєтесь, які види шлюбу існують! - фото №3

Тимчасовий шлюб

Така форма офіційно прийнятна у мусульманів-шиїтів.  Шлюб укладається на певний визначений строк, де жінка вважається офіційною дружиною. По закінченню терміну шлюб можна продовжити, зробити постійним або скасувати. Таке практикують, щоб краще пізнати один одного.

Разом назавжди, на трохи чи посмертно? Ви здивуєтесь, які види шлюбу існують! - фото №4

"Білий" шлюб

Така форма шлюбу передбачає відсутність статевого акту та свідома відмова від сексу заради "високої мети". Найчастіше такий шлюб обирають представники творчих професій чи релігійних переконань. Серед відомих людей Прикладами можуть бути сім’ї Олександра Блока і Сальвадора Далі.

Разом назавжди, на трохи чи посмертно? Ви здивуєтесь, які види шлюбу існують! - фото №5

Відкритий шлюб

Незалежні стосунки між партнерами та можливість знаходити інших партнерів, перебуваючи у шлюбі.Повна відкритість у парі і лише правда. Такі шлюби рідко довготривалі. Наприклад, актриса Гвінет Пелтроу та її чоловік Кріс Мартін намагалися жити у відкритому шлюбі 10 років, але все ж таки розійшлися.

Разом назавжди, на трохи чи посмертно? Ви здивуєтесь, які види шлюбу існують! - фото №6
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Бостонський шлюб

Така форма передбачає сумісне проживання двох жінок, які знаходяться в міцних дружніх відносинах і мають спільний побут, але необов'язково є лесбійками. Для такого шлюбу не потрібно  змінювати орієнтацію і такий зв'язок несе відчутні економічні переваги. Орендувати житло, виховувати дітей, купувати техніку простіше удвох. Відносини чесні і з турботою. Бостонський шлюб може бути не тільки дуетом, а й тріо, або навіть квартетом. Найчастіше підходить молодим жінкам або літнім людям, яким одиноко.

Разом назавжди, на трохи чи посмертно? Ви здивуєтесь, які види шлюбу існують! - фото №7

Лавандовий шлюб

Шлюб між гомосексуальними людьми, або гетеросексуальною та гомосексуальною людиною з метою приховати гомосексуальність. Інколи один із подружжя дізнається про справжню орієнтацію партнера вже після укладення шлюбу, або через кілька років спільного життя.

Це робить такі шлюби дуже крихкими і нестабільними. Такими, наприклад, були невдалі подружні угоди Оскара Уальда та Елтона Джона.

Разом назавжди, на трохи чи посмертно? Ви здивуєтесь, які види шлюбу існують! - фото №8

Віртуальний шлюб

Такі шлюби існують тільки в межах всесвітньої комп'ютерної мережі і, поки, не визнаються офіційними. Такий союз імітує справжній. Для його укладення можна звернутися до віртуального РАГСу, мати віртуальних друзів-свідків та навіть отримати віртуальне свідоцтво. Не обмежений віком, расовою приналежністю, часом, місцеперебуванням.

Найчастіше застосовують люди з віртуальною залежністю, відкриті до нових вражень чи ті, які бояться справжніх стосунків. Лише в Китаї таких весіль проведено вже більше 50 тисяч.

Разом назавжди, на трохи чи посмертно? Ви здивуєтесь, які види шлюбу існують! - фото №9

Креативний шлюб

Передбачає одруження з будь-якими неживими предметами, без обмежень. Підходить для людей, яким набридла сіра буденність і хочеться новизни.

Мешканка Швеції Еійя-Ріїтта Еклёф вважала себе дружиною Берлінської стіни майже 3 десятиліття. У 1989 році, коли стіну знесли, Еійя-Ріїтта перенесла глибоку особисту трагедію. Вона ніколи більше не приїжджала до Німеччини.

В 2016 році Чжен Цзяцзя (Zheng Jiajia), інженер з штучного інтелекту створив робота, назвав її Інін (Yingying) і одружився з нею.

Трейсі Емін (Tracey Emin) – лондонська художниця, яка у 2015 році вийшла заміж за камінь. Чоловік Емін живе в саду її будинку у Франції. Церемонія була закритою для публіки.

Разом назавжди, на трохи чи посмертно? Ви здивуєтесь, які види шлюбу існують! - фото №10
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Звичайно, обирати партнера - це лише вибір самої людини. Але для побудови міцних гармонійних стосунків потрібна жива людина. Розмови, піклування, турбота та навіть суперечки перетворюють шлюб на союз двох людей, пов'язаних коханням.