Дорога в нікуди чи буденність сучасного життя: все про цивільний шлюб і його можливі наслідки

Сімейне життя
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Сучасне швидкоплинне життя спонукає людей ставитися до стосунків з легкістю. Адже можна знайти когось кращого у будь-який момент і попрощатися з людиною у цивільному шлюбі, адже відсутні зобов'язання і навіть обручки носять не завжди.

Зовсім нерідко відбуваються ситуації. коли проживаєш з людиною половину життя, а у результаті залишаєшся ні з чим, тому що шлюб був не зареєстрованим. На що може розраховувати людина, яка живе у цивільному шлюбі та які наслідки можливі, розповідає на youtube сімейний адвокат Вікторія Чохрій.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Дорога в нікуди чи буденність сучасного життя: все про цивільний шлюб і можливі наслідки - фото №1
Фото: way2god

Цивільний шлюб це спільне проживання з особою без реєстрації шлюбу. В Україні за статистикою понад 80% молодих людей від 18 до 20 років підтримують цивільні шлюбні відносини.

Цивільний шлюб якоюсь мірою дає відчуття свободи: посварились, роз'їхались і ніхто нікому нічого не зобов'язаний. Це стосується пар, які прожили недовгий час і не нажили майна, але якщо люди проживали разом десятиліття і мають багато спільно придбаних речей, зробити це буде складніше.

Як поділити майно

Якщо пара не зможе поділити усе спокійно, то ділити спільно нажите майно доведеться у суді.  Згідно з законом, якщо чоловік та жінка проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі, майно набуте ними за час спільного проживання належить їм обом. Перед поділом доведеться довести свої сімейні відносини у суді і надати докази спільного проживання. Встановити початок таких шлюбних відносин буде ще складніше.

Як стягнути аліменти у цивільному шлюбі

Стягнення аліментів не залежить від того, у якому шлюбі ви перебуваєте. Головне, щоб у свідоцтві про народження дитини чоловік був вказаний батьком.

Успадкування у цивільному шлюбі

Подружжя може прожити разом все життя, купуючи усе за спільні кошти, але після смерті одного з них, інший може розраховувати на спадщину лише у випадку, якщо на користь нього був залишений заповіт. Особа може отримати мізерні права на майно, чи не отримати нічого взагалі. Після смерті майже вся спадщина переходить до його офіційних родичів. За законодавством право на спадщину особи, які проживали з спадкодавцем не менше 5 років мають аж у 4 чергу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Звичайно, реєструвати шлюб чи ні, кожен свідомо обирає сам. Останнім часом в Україні набула поширення практика укладання шлюбних договорів . Коли, як і для чого його укладати, ми розповідали раніше.

Головне фото: life.pravda