Викопувати чи ні: що роблять досвідчені дачники з хризантемами восени

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, які рослини важливо обрізати , поки не настала зима. Тепер ділимось порадами щодо організації зимівлі хризантем.

Запитання, яке турбує багатьох квітникарів, – чи потрібно викопувати хризантеми на зиму. Дуже важливо захистити їх від холодів і морозів. Є два способи, які дозволять зробити це. Розповідаємо про них разом із ТСН .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Можна подбати про розумне укриття перед холодами. Інший спосіб - викопати квітку на зиму і правильно зберігати. Спосіб, який підходить саме вам, залежить від сорту рослини та того, чи холодна планується зима.

Які хризантеми потрібно викопувати

Не можна залишати на зиму у відкритому ґрунті сорти з поганою зимостійкістю. Це, наприклад, “Фламінго”, “Анна Ярославна”, “Сонечко”, “Наталі”.

Втім, часто квіткарі радять викопувати всі хризантеми. Так вони точно переживуть зиму, а потім сформують сильний кущ, менше хворітимуть

Як правильно викопати хризантеми на зиму

Перед викопуванням хризантеми бажано підживити. Також з рослини варто обрізати старі, гнилі, слабкі й поламані гілки. Що ж до здорових та міцних гілок, то їх можна вкоротити до 10-15 см.

Перед викопуванням слід щедро полити ґрунт. Так можна запобігти пошкодженню кореневої системи. Розміщуємо лопату на відстані 5-10 см від квітки, викопуємо і викладаємо на рівну поверхню.

Як правильно зберігати хризантеми

Зберігати викопане коріння можна в будь-якому приміщенні, де температура від 0 до +5 градусів. Можна покласти їх на підлогу у льох із земляною підлогою. Також можна покласти їх до ящика із сумішшю піску й торфу.

Не варто після викопування одразу класти хризантеми на зберігання. Краще залишити їх на холодному повітрі до остаточних морозів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо ви залишаєте хризантеми, їх обов’язково потрібно вкрити. Також ми розповідали, як підживити смородину восени.