Стартував Національний тиждень читання: Олена Зеленська дала пораду, що варто почитати кожному

Особистісний розвиток
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Сьогодні, 4 грудня, в Україні стартував Національний тиждень читання за ініціативою Українського інституту книги. З цього приводу перша леді Олена Зеленська розповіла, що зараз читає сама і яку книгу варто прочитати кожному українцю.

У своєму офіційному телеграм-каналі Зеленська закликала українців читати більше книжок про Україну. Суть в тому, щоб люди дізнавалися про події та процеси, які нам довелося пережити і які ми переживаємо зараз, не з новин, а саме з книжок дослідників, які знаходять взаємозв'язок між історичними подіями у світі й пояснюють, як це відображається на різних країнах та їх населенні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Особливу увагу пані Зеленська звернула на книгу  американського історика та дослідника України Тімоті Снайдера "Шлях до несвободи. Росія. Європа. Америка" (оригінальна назва - "The Road to Unfreedom: Russia, Europe, America").

Час розповісти, що читаю зараз сама. Американського історика й дослідника України Тімоті Снайдера. "Якщо ми хочемо краще розуміти добро та зло, нам слід реанімувати історію". Це цитата з його книги "Шлях до несвободи. Росія. Європа. Америка".

Саме цим він і займається – реанімує події, впливи, ідеї, що іноді могли залишитися поза увагою широкого загалу, але призвели до тих наслідків і подій, які ми спостерігаємо зараз, - зазначає перша леді України.

Стартував Національний тиждень читання: Олена Зеленська дала пораду, що варто почитати кожному - фото №1
Книга Тімоті Снайдера "Шлях до несвободи. Росія. Європа. Америка". Фото: видавництво "Човен"

Книга Тімоті Снайдера, видана вперше у 2018 році - про історію 21 століття: про події, політичні фігури та глобальні ідеї, які ховаються за цими подіями. У своїй роботі автор, зокрема,  розповідає про історію зародження та зростання тоталітаризму в росії. Серед головних подій, описаних на сторінках книги – російські протести на Болотній площі в Москві, Революція Гідності в Україні, анексія Криму та вторгнення рф на Донбас, а також криза біженців, Брекзит і перемога Дональда Трампа на президентських виборах у США.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

До речі, наводить пані Зеленська і трохи статистики. Виявляється, згідно з дослідженнями Українського інституту книги, щодня відкриває книжку близько 17% опитаних (проти 8% у 2020 році). Також суттєво зріс показник читання українською: 54% респондентів зазначили, що читають саме українською мовою - і це на 22% більше, ніж у 2020 році.

Раніше ми розповідали про ТОП-7 книг цієї осені , які ви могли пропустити. І даремно, адже у цій добірці точно знайдеться щось вам до смаку!