Більше не буде, як раніше: з'явились нові правила для номінації на Оскар

Кіно та серіали
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Оскар, фото
Фото: Getty Images

Престижну премію Оскар тепер вручатимуть за новими правилами

Оскар — це тема, яка щороку, хочеш ти того чи ні, торкається майже кожного, хто хоч трішки цікавиться світом кіно. Варто тільки пригадати, як довго та багато говорили про те, що український документальний фільм "20 днів в Маріуполі" отримав цю престижну премію . Однак тепер отримати цю нагороду буде ще важче, адже кіноакадемія запроваджує нові правила.

Нарада директорів Американської кіноакадемії затвердила оновлені правила та регламент для 97-ї церемонії вручення премії Оскар, запланованої на 2 березня. Ось деякі з найважливіших нововведень.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У категорії "Найкраща оригінальна музика"

Тепер нагороду за найкращу музику може отримати індивідуально до тьох композиторів, якщо кожен з них вніс значний внесок у музику фільму. Це нововведення відступає від попередньої вимоги, що композитори подавали заявку як група. Кількість фільмів у короткому списку у цій категорії була розширена з 15 до 20 номінацій.

Вимоги для номінації в категорії "Найкращий фільм"

Щоб здобути перемогу в цій номінації, фільм повинен відповідати розширеним вимогам до кінопрокату, оголошеним у 2023 році. Це включає тижневий пробіг на одному з шести ринків США та семиденний показ на 10 з 50 найкращих ринків США протягом 45 днів після випуску. Фільми, випущені пізніше в цьому році, повинні мати випускний графік, затверджений Академією. Крім того, фільми мають надіслати Форму Репрезентації Академії та стандарти включення (RAISE), які відповідають принаймні двом з чотирьох стандартів.

Інші важливі зміни включають:

  • Подача остаточного сценарію стала обов'язковою для розгляду в категоріях сценарію.

  • Анімаційні фільми, які відповідають вимогам обох категорій, можуть також бути розглянуті як найкращі анімаційні фільми.

  • Міжнародна прокатна дата була перенесена з 1 листопада 2023 року на 30 вересня 2024 року.

  • Меморіальна нагорода Ірвінга Г. Тальберга буде вручатися у вигляді статуетки Оскар замість традиційного бюста Тальберга.

  • Назви двох премій Scientific and Technical Awards були змінені.

Ці зміни спрямовані на те, щоб зробити процесу номінації на Оскар прозорим та інклюзивним. Також варто відзначити, що для участі у церемонії вручення премії Оскар 2025 року повнометражний фільм має вийти в кінотеатри між 1 січня та 31 грудня 2024 року.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що нещодавно Мстислав Чернов привіз статуетку Оскара додому . Режисер вже встиг разом зі своєю командою дати пресконференцію.