Особливості Нового року у Норвегії: місцеві - за скромність з відчуттям затишку

Новий рік і Різдво
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Якщо вам набрид гамір і багатолюдність, то їдьте зустрічати Новий рік в Норвегію. Тут це свято, яке святкують скромно, але затишно. Більшість норвежців віддають перевагу провести цю ніч у колі сім’ї та друзів, насолоджуючись смачною вечерею та феєрверками.

Редакція ХОЧУ! познайомить вас з новорічними традиціями норвежців. Зимові свята починаються в Норвегії вже 24 грудня, коли в країні зустрічають Різдво. Ми розповімо, які страви переважають на столі у святкову ніч і чи заведено дарувати подарунки під ялинку.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Особливості Нового року у Норвегії: місцеві - за скромність з відчуттям затишку - фото №1
Особливості Нового року у Норвегії: місцеві - за скромність з відчуттям затишку - фото №2

Напередодні Нового року на вулицях міст і вітринах з’являються казкові композиції, прикрашені ілюмінацією, встановлюють ялинку, яка є символом свята. Прибирається будинок від мотлоху і кожна кімната прикрашається вінками з хвої та шишок, червоними стрічками і новорічним декором.

Подарунки

Особливості Нового року у Норвегії: місцеві - за скромність з відчуттям затишку - фото №3

У Норвегії не заведено дарувати подарунки на Новий рік, оскільки вони отримують їх на Різдво. Подарунки норвезькій дітворі приносить різдвяний гном.  Юленіссен (Julenissen)  – Санта Клаус у Норвегії. Він живе у своєму окремому містечку Савален, яке водночас є центральним курортом на батьківщині вікінгів.

Юлінісен цілий рік може зустрічатися з дітьми, для зустрічі з ним не потрібно сплачувати жодних внесків. Всі бажання чи мрію дитини, норвезький Санта Клаус записує в свою книгу і за переказами, саме її Юленіссен передає маленькому гному для збереження.

Новорічний стіл

Особливості Нового року у Норвегії: місцеві - за скромність з відчуттям затишку - фото №4

Традиційним блюдом на новорічному столі є індик, запечений з родзинками і яблуками. Також, обов’язково повинні бути присутніми: пудинг з рису і мигдалем -  кому попадеться мигдаль, у новому році чекає багато щастя, солодкі новорічні подарунки, сушена тріска - традиційний делікатес лютефіск (lutefisk), солоний оселедець, фрикадельки з рибного фаршу, запечені морепродукти, нарізка зі свіжої сирої риби, ріббе (смажена свинина),крумкакер (вафлі з пісочного тіста), запечений гусак. З напоїв - різноманітні сорти пива і глінтвейн.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Традиції.

Особливості Нового року у Норвегії: місцеві - за скромність з відчуттям затишку - фото №5

У Норвегії є декілька традицій, пов’язаних з Новим роком.

  • Наприклад, напередодні свята люди ходять до церкви, щоб отримати благословення.

  • О п’ятій вечора настає різдвяна атмосфера, і більшість норвежців вечеряють вдома або з членом сім’ї.

  • Після вечері вони відкривають подарунки, які поклали під ялинку.

  • Опівночі на вулиці запалюють феєрверки, настає час тостів і побажань.

  • Люди дарують один одному сірники, які є символом тепла і щастя.

  • Винос у двір пива 31 грудня в знак прохання у богів принести народу теплішу зиму.

  • Розпалювання каміна в новорічну ніч за допомогою нових сірників.

  • Вітають один одного словами "God Jul".

Різдвяні ярмарки

Особливості Нового року у Норвегії: місцеві - за скромність з відчуттям затишку - фото №6

У Норвегії відбувається багато різдвяних ярмарків, де можна купити різноманітні сувеніри, ремесла, вироби з скла, кераміки, металу, шерсті, марципану та інших матеріалів. Також, на ярмарках можна скуштувати традиційні різдвяні страви, такі як медові пряники, глінтвейн, смажені мигдалі, печиво та інше.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Звичайно атмосфера свята буде не такою гучною, як, наприклад в Китаї , але ви повною мірою насолодитеся спокоєм, затишком та чудовими стравами. Також отримаєте можливість побути у тиші і придбати чудові сувеніри на різдвяних ярмарках.