Образите персонал! У яких країнах давати чайові — це погана звичка

Відпочинок і подорожі
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото подяка швейцару чайовими
Фото: life.comments

Відношення до чайових у різних країнах

Чайові - це вічний біль гостей закладів харчування і сфери послуг. Адже потрібно знати чи давати їх взагалі, скільки давати, щоб не образити персонал, особливо туристам за кордоном, коли вони не в курсі місцевих звичаїв. Нагадуємо, якщо ви подорожуєте, не забувайте придбати смачні сувеніри , адже вони будуть дорожчати.

Існують країни, де давати винагороду за обслуговування не просто поганий тон, а й може розцінюватися, як справжня образа. Щоб ви мали змогу гідно пересуватися мінним полем етикету за кордоном, потрібно знати, як деякі країни ставляться до чайових, розповідає dailymail.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чайові — це ознака пристойності, це можливість показати людині, що ви цінуєте виявлені зусилля та увагу, неважливо де саме: у ресторані, салоні таксі чи перукарні та подякувати за послугу. Досить часто чайові включають до суми чека, але якщо ні, це вітається, хоча і не обов'язково.

Австралія. Залишати чайові у цій країні зовсім необов'язково, але ви принесете радість офіціантам, якщо залишите якусь дрібничку.

Швейцарія. Тут чайові офіційно враховані у рахунок, але персонал не відмовиться від подяки та щиро посміхатиметься у відповідь.

Аргентина. Відповідно до закону про працю 2004 року у країні заборонено давати чайові людям, які працюють у готелях і ресторанах. Але якщо ви задоволенні обслуговуванням пам'ятайте, що тут чайові становлять значну частину заробітку персоналу.

Бельгія. Тут досить висока заробітна платня в обслуговчого персоналу, тому на чайові працівники не розраховують. Проте на вас не образяться, якщо ви запропонуєте 10% подяки за обслуговування.

Сінгапур . Офіційно на острові це не рекомендується. На урядовому веб-сайті зазначено, що чайові не є способом життя тут, але відмовлятися від чайових не будуть.

У яких країнах чайові сприймуть за справжню образу

Китай. Протягом багатьох десятиліть чайові у країні вважалися хабарем, зараз також це практично заборонено. У переважній частині країни місцеві мешканці сприймуть це за справжню образу, тому ризикувати не варто.

Японія. В Японії працівники пишаються своєю роботою, тому чайові для них - це справжній ляпас. Працівники скрізь дотримуються дуже високих стандартів у роботі: їм не потрібні чайові, щоб відчувати вдячність. 

Південна Корея . При спробі дати персоналу чайові, пропозиція буде відхилена, тому що тут це вважається справжньою грубістю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали куди краще поїхати у 2024 році. Які тренди будуть популярними у туризмі наступного року.