З чого виростити огорожу: вічнозелені кущі та дерева, які ідеально підійдуть 

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, чому кущі варто висаджувати саме восени . Ця пора - гарна нагода подбати і про живу огорожі.

Це популярне рішення, хоч створити вічнозелений паркан може бути не зовсім легко. Разом із OBOZREVATEL ділимось добіркою кущів, які ідеально підійдуть для того, щоб стати такою огорожею.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Самшит

Ця рослина додасть вашому саду елегантності. Кущі можна стригти, як заманеться - чи з формою, чи без неї. Кущ невибагливий, він росте на кам’янистих ґрунтах, на узліссях і темних листяних лісах.

Туя

Найпопулярніша рослина для створення живої огорожі. Плоскі гілки своєю формою нагадують лусочки. Більшість сортів люблять високе зволоження, а нестача вологи змушує листя жовтіти. Для туї рекомендується відстань між рослинами не менше 50 см.

Ялівець

Ця рослина має багато видів та сортів, що підходять для огорож. Зазвичай його висаджують в шаховому порядку, відстань між рослинами повинна становити не менше 60 см. Для огорожі найкраще підходять конусоподібні сорти ялівцю.

Кипарисовик

Це вічнозелена хвойна рослина, дерево або чагарник. Залежно від виду та сорту, висота може бути від 0,5 м до 15-20 м. Кущі можуть мати різні відтінки зеленого. Він любить сонячні ділянки, захищені від північних вітрів.

Плющ садовий

Це ліана. Вона має гарне листя та здатна рости вертикально та горизонтально, прикріплюючись до опори за допомогою коренів. Плющ після висадки буде рік рости повільно, але за 2-3 сезони він закриє огорожу повністю.

Тис

Рослина може 10-20 метрів і добре тримає форму. Є різні сорти і за висотою, і за швидкістю зростання. Грунт для тиса має бути легкий, поживний слабкокислий. Молоді рослини потребують укриття на зиму.

Ялина

Теж гарний варіант для створення живої огорожі. З кожним роком дерево ставатиме гарнішим. Така огорожа захистить ділянку від вітру, вуличного пилу, снігу, а також знизить рівень шуму.

Сосна

Це дерево найрідше використовують для створення огорожі, і дарма, адже воно має чимало переваг. Сосна добре переносить сильні морози, літню спеку, невимоглива до ґрунту та легко приживається на новому місці. Сосни люблять сонячні ділянки, та не люблять неправильного обрізання.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Оберіть той варіант, який підійде саме вам. Також ми розповідали, як підвищити зимостійкість дерев у саду.