Як пригальмувати ріст розсади, яка надто різко пішла вгору: перевірені домашні способи

Сад і город
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Розсада витягнулася під час вирощування, фото
Фото з відкритих джерел

ТОП-5 методів, які діють безвідмовно

Ось і почався новий сезон городів. Багато дачників уже давно взялися за вирощування розсади, яку планують пересаджувати або в парники чи теплиці, або відразу у відкритий ґрунт. Раніше ми розповідали про найпоширеніші помилки у вирощуванні розсади , які можуть її “вбити”, тож тепер саме час поговорити про те, як не дати їй перерости на вашому підвіконні. Які народні методи дійсно ефективні — розповідаємо далі.

Як пригальмувати ріст рослин, але при цьому їм не нашкодити, інформує телеграм-канал “ СОДа ”. У нашій статті зібрані 5 найкращих способів зупинити неконтрольований ріст розсади, які різко пішла вверх і ризикує не дожити до переселення на вулицю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як пригальмувати занадто швидкий ріст розсади

Якщо правильно розрахувати терміни висадки не вийшло, або ж погода за вікном вас добряче “підставила”, потрібно негайно вживати якихось заходів. Річ у тім, що розсада, яка надто сильно пішла вгору, буде слабкою і може загинути при пересадці.

Саме тому існують різні способи пригальмувати її ріст:

  1. Варто знизити температуру повітря у приміщенні, де стоїть розсада. Вдень для неї цілком достатньо +12°C, а вночі цілком вистачить і +7°C. Однак зважайте на те, що для теплолюбних культур (а це, наприклад, баклажани та перці) температуру слід утримувати на рівні +18…+20°C вдень і +16…+18°C вночі.

  2. Можна провести пікіровку розсади. Помідорам, наприклад, це йде тільки на користь.

  3. Розсаду потрібно правильно поливати. Йдеться по помірний полив в міру висихання ґрунту.

  4. Азотні добрива. Будьте з ними особливо обережні в цей період, адже від них розсада теж може погнатися вгору.

  5. Регулятори росту. Якщо нічого із вищевказаного не дає достатнього ефекту, можете скористатися спеціальними препаратами, які пригальмують ріст розсади. Називаються такі препарати ретандартами і продаються вони в агромагазинах.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що зараз особливо уважно слід стежити ще й за тим, щоб розсада не почала підгнивати . Розповідаємо, як цього уникнути і через що з’являється ця досить поширена проблема.