8 Березня в Україні: чи будемо відзначати це свято у 2024 році

8 Березня
2 094
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Картинка 8 Березня
Фото: freepik.com

Дехто вважає це свято радянським, але це не зовсім так

Багато українців вважають, що 8 Березня нам не потрібне, оскільки воно має радянське коріння. Тож у цій статті пропонуємо згадати історію появи Міжнародного жіночого дня, а також дізнатися, яким іншим святом його пропонують замінити.

Останні кілька років точаться розмови щодо відмови від святкування Міжнародного жіночого дня, яке щороку відзначається 8 Березня. Як зазначає УНІАН, її ініціатори аргументують це тим, що свято має радянське коріння.

Проте насправді хронологія появи цього свята наступна:

  • 8 березня 1857 рік, Нью-Йорк. Співробітниці текстильних фабрик влаштували акцію, вимагаючи виборчого права, оплати праці нарівні з чоловіками та скорочення робочого дня з 16 до 10 годин.

  • 1908 рік. Підхоплення ініціативи Соціалістичною партією США. Вже з 1909 року там розпочинають відзначати це свято.

  • 8 березня 1910 рік, Копенгаген. Відбувся форум жінок і з ініціативи Клари Цеткін 8 березня зробили міжнародним святом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
  • 19 березня 1911 рік. Німеччина, Данія, Австро-Угорщина, Швейцарія відзначили Міжнародний жіночий день.

  • 1917 рік, Петроград. Проведення демонстрації жінок (Лютнева революція).

  • Початок 1920-х. Затвердження свята в СРСР.

  • 1977 рік. ООН затвердила 8 березня як Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир.

Картинка жінка серед квітів, картинка
Фото: freepik.com

Неофіційні версії 8 Березня

За однією з неофіційних версій, 1857 року в Нью-Йорку протестували не текстильниці, а повії. Вони вимагали виплатити матросам зарплату, щоб ті могли з ними розрахуватися.

Демонстрація повій відбулася й у Парижі - це сталося 8 березня 1984 року. Жінки вимагали таких самих прав, як у швачок та пекарів, а також бажали створити свою профспілку. У 1895 році в Чикаго та у 1896-му у Нью-Йорку відбулися схожі акції. А у 1910 році нібито Клара Цеткін та Роза Люксембург вивели німецьких повій, щоб покласти край поліцейському свавіллю.

Щодо СРСР, то тут свято мало політичне забарвлення. Вітати дівчат з цим днем у школах почали лише з 1970-х, а після розпаду СРСР свято перетворилося на “день весни, краси та жіночності”.

Що пропонують українці замість 8 Березня

Противники цього свята зареєстрували у 2023 році законопроєкт, щоб перестати святкувати 8 Березня і натомість започаткувати святкування Дня української жінки у день народження Лесі Українки - 25 лютого. Наразі цей законопроєкт і досі знаходиться на розгляді.

Пізніше було проведене опитування в застосунку “Дія” - залишати 8 Березня вихідним чи зробити робочим днем. Так, українці проголосували за збереження 8 Березня вихідним.

Тож, у 2024 році 8 Березня залишається офіційним державним святом. Цього дня працівники мали б отримати додатковий вихідний, але він скасований через дію воєнного стану.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про Масницю. Коли вона буде у 2024 році та як правильно відзначати це свято - розповідаємо у цій статті .