Кохання чи звичка: психологиня пояснила, як відрізнити ці почуття

Ми та чоловіки
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Закохана пара танцює фото
Фото: unsplash.com

Іноді буває важко зрозуміти — ви щиро кохаєте людину, чи відчуваєте вдячність та прив'язаність

Як відрізнити кохання від прив'язаності? Чим вони відрізняються? Спробуємо розібратися в цьому разом.

Чим кохання відрізняється від привʼязаності: відповідь психологині

Для того, щоб відрізнити кохання від прив'язаності та звички, треба спочатку зрозуміти, що означають ці почуття. Психологиня Ірина Кулік у своєму Instagram дала їм чіткі визначення, та пояснила, чим вони відрізняються.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що таке кохання?

Кохання — це достатньо глибокий емоційний зв'язок, який базується на повазі, підтримці та взаєморозумінні. Це взаємне бажання партнерів благополуччя кожного з них та прагнення допомагати коханій людині у розвитку.

Кохання вимагає жертв і відданості, але вона також надає внутрішнє задоволення та щастя,
— каже Ірина Кулік.

Що таке прив'язаність?

Прив'язаність — це почуття, яке засноване на звичці, комфорті або ж страху втратити людину. За словами психологині, це також може проявлятися в потребі стабільності та безпеки. При цьому, прив'язаність не передбачає обов'язкового глибокого емоційного зв'язку.

Прив’язаність може бути більше пов’язана з розрахунком та відсутністю глибокого розуміння партнера,
— пояснює експертка.

Як відрізнити прив'язаність та кохання?

Головна відмінність між цими почуттями в тому, що прив'язаність пов'язана з зовнішніми потребами людини та обставинами, тоді як кохання базується на спільних цінностях та емоційній взаємодії.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як зрозуміти, що саме ви відчуваєте? Для цього Ірина Кулік радить вдумливо оцінити свої відчуття та динаміку стосунків з партнером. Якщо ваші стосунки здебільшого тримаються на комфорті чи потребі в стабільності, це може бути прив'язаність, а не кохання. Якщо ж між вами з партнером відчувається глибокий емоційний зв'язок, у стосунках є взаєморозуміння та підтримка, то це, можливо, кохання.

Раніше ми розповідали про те, як зрозуміти, що ви не плутаєте кохання зі страхом самотності. Розібратися у власних почуттях допоможуть кілька питань.