Щоб вибачення не звучали буденно: пояснюємо, як вибачатися у Прощену неділю і чому важливо пробачати у відповідь

Усі свята
1 135
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Люди тримаються за руки, фото
Фото: rbc.ua

Не варто просити вибачення, якщо слова йдуть не від чистого серця

Вже цієї неділі віряни відзначатимуть Прощену неділю . Навіщо та як правильно просити вибачення - розповідаємо далі.

Прощена неділя святкується в останній день Масного тижня та в переддень початку Великого посту. Й не дарма, оскільки в останній не можна увійти з образами на душі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Прощена неділя не має фіксованої дати, оскільки залежить від святкування Великодня. Так, у 2024 році вона буде 17 березня.

Як правильно просити вибачення

Найкраще робити це при особистій зустрічі. Але через повномасштабне вторгнення РФ в Україну, на жаль, не завжди є така можливість. У такому випадку можете зателефонувати або написати потрібній вам людині.

Слово “пробач” стало надто буденним, тож просити вибачення краще, промовивши: “Прости мене” . У відповідь вам мають сказати: “Бог простить і я прощаю” .

Зважайте, що слова вибачення мають йти від самого серця та з чистими намірами, інакше вони не матимуть вагу й будуть лишень даниною церковній традиції.

Що буде, якщо не пробачити комусь у Прощену неділю

Іноді пробачити комусь буває досить складно. В такому випадку вважається, що той, хто просить пробачення, полегшує душу, а той, хто відмовляє у прощенні - приймає тягар образи у подвійному розмірі. Тобто, якщо людина не може пробачити рідним та знайомим за якісь гріхи, то вона не може сподіватися на прощення Богом своїх.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, коли буде День матері у 2024 році. Дізнайтеся точну дату, щоб заздалегідь підготувати приємний презент для своєї найріднішої.