Щедрий вечір - щедрий стіл! Що готувати у цей день

Новий рік і Різдво
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Щедрий вечір - це давнє українське свято і приготування страв на стіл завжди супроводжувалося певними традиціями. Оскільки вже закінчувався піст, то на стіл готували щедрі м'ясні страви.

До цієї багатої вечері готують ситні, переважно м'ясні страви. Таким чином люди звикли дякувати Богові за те що він дав, і просити не забувати про них у наступному році.  Перелік страв, які готують українці на стіл у Щедрий вечір та що вони символізують itvmg. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Щедрий вечір - щедрий стіл! Що готувати у цей день - фото №1

У надвечір'я Нового року у церквах відбуваються урочисті Богослужіння на закінчення Старого року, щоб наприкінці року виказати подяку Богові за вже отримані ласки і попросити нових на наступний рік. Перед тим, як сідати за вечерю, сім'я розпочинає молитву і дякує Господу за здоров'я і добробут. Потім всі, починають вечерю з куті. Після святкової вечері сім'я співає колядки, щедрівки, господар виносить дідуха (традиційний сніп пшениці, який вносять на Святий вечір). Також господар будинку виносить трохи куті і пригощає всіх тварин у господарстві.

Основною і головною стравою на столі є щедра, багата кутя . До неї додають масло або смалець, а заправляють вершками або сметаною. Господині намагаються додати у кутю якнайбільше інгредієнтів, щоб наступний рік був багатим та щедрим на продукти. Кутя символізує акт смерті Богові, мак у ній - символ невинно  пролитої крові, мед - сите слово Господнє.

Інгредієнти:

  • пшениця – 200 г;

  • вода – 600 мл;

  • мак – 2 ст. л.;

  • волоські горіхи (обсмажені) – 50 г;

  • родзинки - до смаку;

  • мед – до смаку;

  • сіль;

  • узвар із сухофруктів.

Спосіб приготування:

  1. Промиваємо крупу та заливаємо водою. Найкраще залишити зерно замоченим на ніч, або хоча б на кілька годин.

  2. Вранці додаємо до крупи дрібку солі. Відварюємо її на середньому вогні до готовності. Періодично помішуємо. Коли кутя звариться, залишаємо її охолоджуватись.

  3. Горіхи дрібнимо, обсмажуємо на сухій сковороді. Родзинки заливаємо окропом, а через 15-20 хвилин відкидаємо на сито.

  4. З маком дещо складніше - його потрібно запарити окропом, а тоді перетерти.  В давнину це робили у ступі, макогоном. Зараз можна взяти кавомолку або блендер. Головне - перемолоти так, щоб виступило “молочко”.

  5. Кашу заправляємо медом. Попередньо його слід розвести в невеликій кількості узвару.

  6. Додаємо мак, горіхи та підсохлі родзинки. Перемішуємо.

Щедрий вечір - щедрий стіл! Що готувати у цей день - фото №2
Узвар - це символ життя кожної людини. Свята вода є символом очищення тіла і душі. У нього додають багато сухофруктів і цукру, щоб життя було різноманітним і легким.

Голубці - голуб – символізують Божу любов, Святий Дух, красу і силу, отриману від Творця

Млинці – символ Сонця. А Новим Сонцем для християн став Ісус Христос.

Верещака з ребрами - це страва з м'яса, яке тушкують в буряковому квасі. Замість свинячих ребер можна взяти будь-яке інше м'ясо на кістці.

Інгредієнти:

  • свиняча грудинка - 400 г;

  • сало - 50 г;

  • цибуля ріпчаста - 1;

  • буряк - 1;

  • квас - 200 мл;

  • хліб - 100 г;

  • сіль, перець - за смаком.

  • Свинячу грудинку ретельно промиваємо, обсушуємо та нарізаємо невеликими шматочками. Натираємо чорним перцем і сіллю. Залишаємо маринуватися на 20-30 хвилин.

  • Розігріваємо сковороду на середньому вогні, розтоплюємо сало. На отриманому жирі смажимо м'ясо хвилин 5-7 до золотистої скоринки.

  • Тепер - тушкування. Перекладаємо грудинку в каструлю, заливаємо квасом і тушкуємо протягом 10 хвилин.

  • Цибулю нарізаємо кубиками, буряк натираємо на крупній тертці. Додаємо все це до свинини й тушкуємо ще 15 хвилин. Солимо та перчимо.

Щедрий вечір - щедрий стіл! Що готувати у цей день - фото №3

Кров'янка з гречкою. Найкраще смакує, якщо обсмажити перед подачею на стіл.

Домашня ковбаса , запечена свинина або м'ясний духмяний пиріг. На вибір господині.Обов’язково потрібно приготувати страви зі свинячого м’яса .  За народними звичаями, на Маланку готували свинячі нутрощі, по них ворожили, яким буде врожай, а з свинячих ніжок варили холодець, щоб у людей не боліли ноги. Вшановували Маланку за якомога багатшими столами.

Щедрий вечір - щедрий стіл! Що готувати у цей день - фото №4

Вареники – символ достатку і ситості. Місце людини Господь призначив в Царстві Божому, де вона відчуває себе добре "як вареник у маслі". Смачні і соковиті вареники з картоплею обов'язково приправляють сметаною і посипають зеленню.

Риба смажена, тушкована, солена.

Пампушки - святі на небі, які повірили в Ісуса і отримали вічне життя. Кожна людина, зокрема християнин, покликаний до того солодкого, повноцінного, вічного життя.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Існує традиція, що ввечері обов'язково діти відносять гостинці хрещеним, а вранці потрібно пригостити рідних, сусідів, друзів смачними стравами зі святкового столу. Також зранку, перший посівальник на Старий Новий рік, приносить у дім щастя. За народними повір'ями, дівчата щастя не приносять - тільки хлопці, тому дівчата не посівають.