"Дивовижна-божевільна": про що вистава абсолютно нового формату від Любави Грєшнової і кому вона точно сподобається

Інтерв'ю
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

"Дивовижна божевільна" – це нова вистава, створена Любавою Грєшновою, відомою акторкою театру та кіно. Вистава не типово театральна, вона містить цікаві повороти сюжету та незвичайну постановку. Саме тому жіночий портал HOCHU.ua вирішив взяти ексклюзивне інтерв’ю у Любави та дізнався більше про сюжет вистави, складнощі у роботі над нею та враження людей після спектаклю.

"Дивовижна-божевільна" повністю твоя робота, з якими складнощами ти зіткнулась у роботі?

Ми робили дві вистави. Перша – "Щасливий день", ми разом з Михайлом Пшеничним та Катериною Кузнецовою об‘їздили всю Європу, робили її майже на початку повномасштабного вторгнення для того, щоб нести українську культуру по світу. А згодом ми зробили виставу "Дивовижна-божевільна".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Найбільша складність полягала у тому, щоб переконати організаторів різних країн, що ми маємо грати виставу саме українською. Ми виборювали це право, адже гра російською для українських іммігрантів, які вже роками живуть у Європі, це норма. Були випадки, коли я годинами  спілкувалася з організаторами і переконувала їх, пояснювала, що українці підуть на виставу, що вони хочуть чути українську мову – і це спрацювало. На мою думку, це завдяки моєму вмінню, наполегливості та цілеспрямованості. Адже багато разів можна було здатися, сказати: "Не хочуть, тоді ми не будемо робити, будемо грати тільки в Україні", але нас почули. Ми єдині, хто їздить саме з виставами, ми показали всім, що українську мову чекають, приймають, хочу ще і ще.

"Дивовижна-божевільна": про що вистава абсолютно нового формату від Любави Грєшнової і кому вона точно сподобається - фото №1

Яким буде сюжет, поділись із нашими читачами таємницями! Чому ця вистава має стати близька кожному глядачу?

У мене є багато друзів, які рідко ходять в театр. Люди зазвичай собі уявляють, що театральна постановка – це щось серйозне, щось, де можна заснути, але ні. "Дивовижна-божевільна" створена за канонами нової сучасної світової драматургії і тримає глядача з першої до останньої секунди.

Вистава неймовірно смішна й водночас трагічна, це такий гострий, сучасний, легкий гумор, подібний до кіно. Ще є елементи імерсійного шоу – взаємодія з глядацьким залом, кожен глядач спостерігає та є учасником цієї вистави. Через це кожен під час вистави мінімум один раз плаче. Не можна всю виставу плакати чи всю виставу сміятися, бо мистецтво і полягає в тому, що людина має пережити багато емоцій.

"Дивовижна-божевільна" – непроста, і вона не схожа ні на що, в ній присутні всі жанри і найголовніше, що вона про кохання. Героїня цієї вистави за сюжетом мріє багато про що, вона – акторка, розкрию маленький секрет. Сам сюжет полягає в тому, що героїня трохи божевільна, красива, запальна жінка, яка взяла величезний кредит у банку і не сплачувала його. До неї приходить колектор, який, зрозумівши, що гроші він не отримає, залишається жити у її квартирі, поки вона не виплатить борг.

Звідки виникла ідея створити цю виставу і що далося найскладніше в реалізації?

Ідея створити виставу виникла після того, як я перші місяці повномасштабного вторгнення волонтерила на вокзалі у Варшаві, а згодом зрозуміла, що від мене більша користь, коли я працюю на своєму місці. Тоді я вирішила, що ми маємо зробити виставу для українських дітей. Ми за свої кошти орендували величезний зал і зробили безкоштовно виставу. Нам допомогла польська фундація в організації, але все організували самі, ще брали участь Тала Калатай та Олена Турбал. Ми зробили виставу для дітей і зібрали декілька повних величезних залів, подарували щастя українським діткам, які посміхнулися і, навіть, пустили сльозу разом з батьками. Після цього ми зробили ще декілька вистав і завершальною стала, звичайно, "Дивовижна-божевільна".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Це історія з щасливим кінцем чи твоя героїня матиме трагічне завершення? Привідкрий, будь ласка, завісу сюжету.

Так, це вистава зі щасливим кінцем, для нас це було обов'язково. Ми створювали виставу так, щоб кінець був не банальним чи просто щасливим, а щоб він надихав людей і вони виходили з вірою в себе, з посмішкою на обличчі, з усвідомленням того, що життя триває, що мрія кожного обов'язково здійсниться!

Чи схожа головна героїня вистави на тебе? Опиши її характер.

"Дивовижна-божевільна": про що вистава абсолютно нового формату від Любави Грєшнової і кому вона точно сподобається - фото №2

Вистава не дарма називається "Дивовижна-божевільна" - ця героїня, звісно, трішки божевільна, це робить її абсолютно унікальною. Таку роль, як в цій виставі, я не грала ніколи і ніде: ні в кіно, ні в театрі. Глядач, який знає мої фільми і буває на моїх виставах, цього разу буде здивованим. Взагалі кожна героїня схожа на акторку, тому що наші звички, поведінка, харизма втілюються в наших персонажах.

Що має відчути глядач після перегляду?

Всі наші прем’єри я дуже боялася, що люди не зрозуміють комедійної вистави, але саме після неї до нас підійшла величезна кількість людей з Маріуполя, Донецька, Харкова і сказали: "Дякуємо, ми перший раз за весь цей час просто усміхнулися, ми перший раз 2 години не думали ні про що, не заглядали в новини, не плакали, не згадували, в якому ми опинилися становищі, а просто посміхнулися". Тоді, ми зрозуміли, що потрібно далі робити вистави, які будуть дарувати радість і віру в життя.

Чим ця вистава може допомогти глядачеві? 

Вистава відгукнеться кожному. Життя – це відповідальність кожної людини, свої проблеми кожен мусить і може розв’язувати самостійно, та має це робити. Я впевнена, що після вистави кожна людина зможе повірити в себе.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше стало відомо, що ветеран війни в Україні став зіркою документального фільму Сари Джессіки Паркер про артистів балету. Попередньо відомо, що прем'єра стрічки Front Row ("Перший ряд") запланована на 2024 рік.