Чим сода допомагає у вирощуванні смородини? Два позитивні ефекти, про які знають не всі

Сад і город
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Червона смородина, фото
Фото: pixabay.com

Розповідаємо про беззаперечну користь соди на городі

Звичайна харчова сода — один із незамінних помічників у розпал дачного сезону. Вона не тільки ефективна для підживлення різних рослин, зокрема помідорів та інших овочів, а ще й бореться з багатьма шкідниками та бур’янами. Не менш ефективним цей примітивний засіб буде і в догляді за смородиною навесні. Чим сода така помічна для кущів смородини — розповідаємо далі!

Використання соди при вирощуванні смородини має відразу два позитивні ефекти, повідомляє teplitsamarket. У першому випадку йдеться про підвищення урожайності культури, а в другому — про її захист.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Користь соди для смородини — два позитивні ефекти

Перше, що вам варто знати: весняну обробку смородини содою проводять відразу після потепління, а також у період прогрівання ґрунту. Це допомагає позбутися різних шкідників та паразитів. Щоб не допустити їх розмноження, потрібно спеціальним розчином обприскати гілки та бруньки.

А от полив ґрунту содовим розчином забезпечить знищення в ґрунті бур'янів. Поливають землю навколо куща. Це також допомагає підвищити урожайність смородини.

Як приготувати содовий розчин для весняної обробки кущів смородини

На 1 л чистої фільтрованої води беремо 2 ст.л. харчової соди. Її потрібно гарненько розмішати — аж до повного розчинення. Якщо тверді частинки таки залишились, проціджуємо розчин, видаляючи їх. До речі, не рекомендується брати стару соду, яка вже збилася в грудочки — набагато ефективніше придбати свіжу пачку з нормальним терміном придатності та в хорошому стані.

Обробляти кущі починайте з гілок та стовбура, щедро обприскуючи їх робочим розчином. На них піде левова частка розчину. Трішки його варто додати й на прикореневу розетку, аби захистити рослину від ранніх шкідників. Далі беремося за обробку ґрунту, уникаючи при цьому надмірного його зволоження. Після заходу сонцю у той же день фахівці рекомендують провести мульчування.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, чому витягується розсада і як це зупинити. Дуже важливо у цей період забезпечити їй найкращі умови для розвитку, однак не пропустити момент, коли рослина починає “гнатися” вгору, адже в такому разі ви ризикуєте втратити врожай — при пересаджуванні вона майже гарантовано загине.