Ви маєте це знати! Що робити у випадку незаконного звільнення

Бізнес та гроші
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Звичайно, причин для звільнення може бути велика кількість. Можливо ви знайшли кращу роботу, плануєте взяти творчу відпустку чи просто виснажилися та не бачите своє майбутнє саме тут. Але іноді може відбутися неправомірне звільнення з займаної посади.

Важливо знати, як діяти правильно, захистити свої права та отримати компенсацію. Як вчинити людині, яку звільнили не керуючись чинними нормами законодавства, інформують юристи "Безоплатної правової допомоги", розповідають   progroshi.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Ви маєте це знати! Що робити у випадку незаконного звільнення - фото №1
Фото: devisu

Незаконне звільнення

Якщо працівник звільнений безпідставно, він має звернутися до суду з заявою протягом 3 місяців з дня звільнення. Поки справа розглядатиметься, позивач не сплачує судовий збір. При вирішенні трудового спору на користь позивача, він має бути поновлений на роботі та отримати компенсацію в розмірі середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу. Також він має право на моральне відшкодування. Судове рішення має виконуватися негайно і працівник поновлюється з дати звільнення.

Якщо заробітна плата не виплачена

Якщо з працівником не був проведений розрахунок, потрібно подати заяву до комісії по трудових спорах. Скарга розглядається  протягом 10 днів , а сторони мають право на оскарження протоколу засідання також у десятиденний термін.

В умовах воєнного стану відповідальність за порушення строків оплати праці не застосовується, якщо підприємство доведе, що обставини були  непереборної сили . Зокрема це стосується ведення бойових дій, що стало причиною невиконання фінансового зобов’язання перед звільненим працівником. Але це не позбавляє роботодавця повного розрахунку з працівником та грошової компенсації.

При звільненні виплачують:

  • нараховану заробітну плату;

  • відшкодування за невикористані дні щорічної відпустки;

  • компенсацію днів додаткової відпустки.

Також окремо виплачують мінімум  середній місячний заробіток  людям, звільнення яких відбувалося за умов:

  • відмовою від продовження співпраці через зміни трудових зобов’язань;

  • виявленням невідповідностей між займаною посадою і виконуваною роботою;

  • неможливістю працювати через відсутність потужностей;

  • поновленням спеціаліста, який раніше обіймав посаду.

Також, якщо між працівником і роботодавцем існував спрощений режим регулювання трудових відносин, підприємство зобов’язано визначити підстави для звільнення та узгодити їх із персоналом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як взяти відпустку під час війни. Які нові правила з'явилися та що змінилося для українців.

Головне фото: depositphotos