Вербна Неділя 2024: що потрібно робити і до яких прикмет варто прислухатися в цей день

Великдень
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Вербна неділя 2024 в Україні.
Фото: БДМУ

Ми зібрали все, про що вам варто знати

Свято під назвою Вербна Неділя відзначають наприкінці шостого тижня Великого посту, який наближає нас до Великодня 2024 року. У нашому матеріалі ми розповімо про традиції та прикмети на Вербну Неділю. Також нагадаємо про те, що можна робити у Вербну Неділю і відкриємо секрет цілющих властивостей верби.

Усі знають, що Великдень 2024 року позначений червоним у календарі свят травня. Але цю подію випереджають і інші дати, яким ми приділяємо увагу. Вже завтра, 28 квітня, буде Вербна неділя, тож на ХОЧУ є нова порція матеріалів із цього приводу!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Вербна Неділя: історія свята

Вербна Неділя 2024 року випадає на 28 квітня. Історія свята говорить про те, що саме цього дня Ісус увійшов до Єрусалиму. У Пальмову Неділю - друга назва Вербної Неділі люди дізналися про те, що Христос прибуде до міста. Вони взяли пальмові гілки і вийшли назустріч Йому, вигукуючи: "Осанна! Благословенний Той, Хто прийде в Ім'я Господнє і Цар Ізраїлів!" . Мешканці визнали Ісуса Месією, знаючи, що Він раніше воскресив Лазаря через 4 дні після смерті чоловіка.

Ісус зайшов до Єрусалиму верхи на ослі, який був символом миру. Також його поява стала прообразом входу Сина Людського до Раю.

В наші дні на Вербну Неділю перед початком урочистої служби віряни та священнослужителі проходять ходою навколо храму, оспівуючи славу Христа. У руках вони тримають гілки верби та запалені свічки.

Верба на Вербну Неділю: традиції

Верба та метелик, фото
Фото: pixabay.com

У країнах, де не ростуть пальми, цей символ входу Господа до Єрусалиму замінили на вербні гілки через те, що верба цвіте навесні, коли православні святкують Великдень. Так Вербна Неділя в наших країнах отримала свою назву, яка також відома як Пальмова Неділя.

У Вербну Неділю віруючі приходять на службу з гілочками верби , які вони заготували з суботи, – верба на Вербну Неділю символізує зустріч Ісуса з людьми під час входу Господнього до Єрусалиму. Багато парафіян зберігають вербу, освячену на Вербну Неділю, до наступного року. Вони знають, що освячені гілки верби захистять будинок від усього злого та негативного. Їх не можна викидати — ці гілки верби можна лише спалити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як прикрасити вербу на Вербну неділю

У Вербну Неділю багато хто хоче красиво прикрасити вербні гілочки , щоб вони стали елементом великоднього декору. Однак краще робити це не з освяченими в церкві вербовими гілками, а з тими, які ви не носили на службу. З них можна сплести вербовий вінок, а також зробити гарний букет із додаванням гілок верби. Важливо також пам'ятати, що букети з верби на вербну Неділю не повинні прикрашати всі куточки у домі, тому зривати багато гілок, зловживаючи дарами природи, не варто.

Прикмети на Вербну Неділю

Прикмети на Вербну Неділю, які усно передають із покоління в покоління, справді часто прогнозують події у майбутньому. Ми зібрали найвідоміші з прикмет на Вербну Неділю:

  • Якщо на Вербну неділю йде дощ, чекай гарного врожаю цього року.

  • Вітер, який дме у Вербну неділю, супроводжуватиме все літо.

  • Якщо постукати гілкою верби, освяченої в церкві, по людині, то вона може зцілити її. Тому у Вербну неділю люди прикладають вербу до хворих місць.

  • Існує прикмета, яка говорить - якщо ти думатимеш про кохану людину на Вербну Неділю, вона скоро прийде до тебе. Таку прикмету на Вербну Неділю можуть взяти на замітку незаміжні дівчата.

Що можна робити у Вербну Неділю

Багато віруючих задають питання про те, чи можна працювати у Вербну Неділю . Відповідь дуже проста — весь шостий тиждень посту потрібно старанно працювати, займатися робітничими та домашніми справами, а ось у Вербну Неділю варто залишити для відвідування церкви та спілкування зі своєю сім'єю.

Чи можна прибирати у Вербну Неділю — питання аналогічне. Найбільш термінові справи по дому постарайтеся закінчити у суботу, щоби Вербну Неділю присвятити духовним, а не фізичним питанням.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що раніше ми ділилися дуже гарним вітанням з Вербною Неділею , яке варто знати кожному - від малого до великого! Ми впевнені, що ви його вже чули, але нагадати про важливі речі ніколи не завадить 😌