Встигніть обрізати смородину: якщо зробити це невчасно, можна втратити рослину

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, які сорти огірків будуть вдалими цього сезону. Тепер ділимось порадами, які допоможуть вдало та вчасно обрізати смородину.

З приходом весни сад оживає, і роботи стає все більше. Одним з найважливіших завдань цього періоду є обрізання дерев та кущів. Його варто провести до початку сокоруху. Розповідаємо детально разом з ProstoWay .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як та коли обрізати смородину

Важливо зробити це навесні, до початку сокоруху. Смородину обрізають, щоб видалити сухі, пошкоджені та занадто густі гілки, стимулювати ріст нових пагонів та плодоношення.

Коли обрізаєте чорну смородину, залиште не більше 15 гілок віком до 8 років. Видаліть сухі, пошкоджені та слабкі пагони.

Також прорідіть кущ, якщо він занадто густий. Обріжте маківки гілок для стимуляції розгалуження та плодоношення. Для червоної та білої смородини умови ті самі, але залишити можна 15-20 пагонів віком до 8 років.

Що важливо, треба використовувати гострий і чистий секатор для обрізання. Нанесені рани та зрізи на гілках слід обробляти садовим варом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Дотримуючись цих нескладних правил, ви зможете забезпечити своїм кущам смородини оптимальні умови для росту і плодоношення, а також отримати рясний урожай смачних і корисних ягід. Також ми розповідали, як вберегти розсаду від чорної ніжки.